Rita Markslag - Yarden
Rita Markslag - Yarden Foto: Petra Koenderink

Column Yarden: Een bijzonder verzoek

Bij een zomerhuis aan de rand van het bos belde ik aan. Ik werd welkom geheten door een meneer van wie zijn vrouw de avond ervoor was overleden. Er waren geen kinderen zo vertelde hij maar wel drie hondjes. De hondjes waren als het ware hun kinderen. In al zijn verdriet was het erg bijzonder te zien hoeveel troost hij bij deze hondjes vond.

Zijn echtgenote was opgebaard in ons uitvaartcentrum. Hij vroeg me of hij met z'n hondjes één keer mocht langskomen om ze van haar afscheid te laten nemen. Natuurlijk mocht dat en daar zat hij, stilletjes met de hondjes bij zijn vrouw. De bloemen die hij had meegenomen legde ik bij haar kist. Van de hondjes waren er drie rozen met daaraan een kaartje met hun naam erop.

Op de dag van de crematieplechtigheid liet hij de hondjes thuis en vertrouwde ze toe aan de goede zorgen van een buurvrouw. Ze waren wel gewend om alleen te zijn maar op deze dag vond hij dat toch moeilijk. Een week of twee na de uitvaart kreeg ik een telefoontje of ik nog eens langs wilde komen.

Hij had nog een vraag en hij wilde me graag iets laten zien. We dronken samen koffie en na een poosje zei hij: "loop eens mee als je wilt?". We liepen de tuin in en hij wees naar een stukje grond. Ik zag een aantal kleine graven, afgebakend met keitjes en op elk graf een bordje met een naam en datum.

Hij vertelde dat hier hun eerder overleden hondjes lagen begraven en hij wilde graag dat de as van zijn vrouw over deze grafjes zou worden uitgestrooid en of ik dat dan wel wilde doen. Ik twijfelde geen moment en zei "ja, dat zou ik graag samen met u willen doen".

Op een dag kwam ik weer bij hem met de as in een strooikoker en samen strooiden we de as van zijn grote liefde uit. Een bijzonder verzoek. Een bijzondere eer…

Rita Markslag, Yarden uitvaartzorg. De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.