Afbeelding
Foto:

Regels voor hoverboard onduidelijk

OLDENZAAL – Tegenwoordig ziet men steeds vaker dat jonge kinderen met een hoverboard op de openbare weg of stoep rijden. Deze gemotoriseerden tweewieler waar men op staat, treffen we ook steeds vaker zelfs met een zitje aan op de openbare weg. Maar, zo waarschuwt de politie, het populaire kinderspeelgoed mag absoluut niet op de openbare weg.

De hoverboard, ook wel bekend als oxboard en onder vele andere namen is al enkele jaren een hype. Je kunt er op staan en door je lichaam vooruit of achteruit, links of rechts te bewegen komt het apparaat in beweging. Hoewel deze apparaten in menig speelgoedwinkel, online en elders gewoon verkocht worden, zijn de regels voor het gebruik strenger dan u wellicht weet.

De regels
De hoverboard mag volgens de wet alleen gebruikt worden op een eigen, afgesloten terrein zoals een achtertuin. Het gebruik op de stoep of zelfs openbare weg is absoluut niet toegestaan. Tegenwoordig worden de hoverboards soms zelfs voorzien van een zitje, waarmee kinderen zittend de openbare weg op kunnen. Ze zitten dan echter zo laag en zijn zo slecht zichtbaar, dat een ongeluk op de loer ligt. Wie toch de openbare weg op gaat, riskeert een boete van 180 euro - daarnaast kan de politie de hoverboard in beslag nemen. Belangrijk is ook dat u in het geval van schade of een ongeluk veroorzaakt door een hoverboard niet verzekerd bent. Wilt u meer informatie over (de regels rondom het gebruik van) de hoverboard kijkt u op rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/vraag-en-antwoord/hoverboard-op-openbare-weg

Regelgeving blijft achter
Dit soort alternatieve voertuigen zijn vaak veel eerder in de winkels te vinden dan dat de overheid passend beleid geformuleerd heeft. Dit levert soms uitdagingen op, zowel voor de kopers en verkopers van dit soort apparaten én bij de handhavers. Een recente wijziging is bijvoorbeeld dat de speed pedelec - snelle elektrische fietsen die tot 45 kilometer per uur kunnen - tegenwoordig op de rijbaan moeten fietsen. Daarnaast moet de bestuurder een apart gecertificeerde helm dragen én is voorzien van een bromfietsplaatje. Dit terwijl deze fietsen eerder nog onder het mildere regel-regime van de snorfiets vielen, wat aantrekkelijker was voor veel gebruikers.

Foto: Léon de Man