Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

Pas op
voor Eikenprocessierups

HENGELO - Van mei tot en met oktober kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. De eikenprocessierups leeft in eikenbomen en gaat 's nachts in een rij ('in processie') op zoek naar voedsel. Als mensen in contact komen met de brandharen van deze rups, kan dat klachten als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken. De gemeente Hengelo verdelgt niet alle nesten maar bestrijdt de rups wel op plaatsen waar veel mensen komen.

Gaat u naar een gebied waar de eikenprocessierups zit? Bedek dan armen, benen en hals. En ga niet op de grond zitten. Voorkom contact met rupsen, haren en nesten. Houd afstand. En leer dat ook uw kinderen. Zorg ervoor dat ook uw huisdieren niet in contact komen met rupsen en oude nesten. Ga niet zelf de rupsen bestrijden. De rupsen zitten op veel verschillende plekken in Hengelo. Net als andere gemeenten kan de gemeente Hengelo niet alle nesten verwijderen. Daarom bestrijdt de gemeente de rups op plaatsen waar veel mensen komen.

Melden
Hebt u een nest eikenprocessierupsen gezien op een plek waar veel mensen komen? Dan kunt u dat melden via de BuitenBeter app of het formulier Melding Openbare RuimteOpen pagina in nieuw venster. De gemeente bekijkt dan de situatie. Als het rupsennest voor veel overlast zorgt, dan wordt het opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf.

Andere rupsen
De eikenprocessierups moet u niet verwarren met andere, momenteel veel voorkomende, ongevaarlijke rupsen. Deze rupsen zijn te herkennen aan hun vaak groene kleur en doordat ze in tegenstelling tot de eikenprocessierups niet behaard zijn. Momenteel is ook de spinselmot actief in Nederland. De rups hiervan maakt enorme nesten van spinseldraden. Ze zijn ongevaarlijk en bovendien goed voor vogels. Ondanks dat ze struiken/bomen vrijwel helemaal kaal vreten, herstellen die zich meestal goed als de rups weg is. Omdat deze rupsen ongevaarlijk zijn, hoeft u hiervoor geen contact op te nemen met de gemeente.