Afbeelding
Foto:

Gemeente Hengelo sluit 2017
financieel positief af

HENGELO - De gemeente kan terugkijken op een financieel positief jaar in 2017. Dat blijkt uit het jaarverslag van het college van Burgermeester en Wethouders. 'We hebben in 2017 onze voorgenomen plannen gerealiseerd en hebben op diverse fronten kunnen investeren in onze stad. Bovendien sluiten we het jaar af met een positief financieel resultaat', aldus Mariska ten Heuw, wethouder Financiƫn. De gemeente sluit het jaar af met 2,7 miljoen in de groene cijfers.

De positieve uitkomst is vooral te danken aan de verkoop van Vitens-aandelen voor 4,2 miljoen euro. Verder wist de gemeente een aantal projecten die op de agenda stonden succesvol af te ronden, waaronder de nieuwbouw van het VMBO, de overkapping boven het buitenbad van het Twentebad, een gedeelte van de aanleg van de Fietssnelweg F35 en de samengevoegde stichting Oyfo Kunst & Techniek.

Uitdagingen
Toch waren er ook uitgaven die groter waren dan voorheen werd ingeschat. Zo heeft de gemeente in 2017 extra kosten gehad aan Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Dit zijn taken die steeds meer bij de gemeentes komen te liggen in plaats van bij het Rijk. Het Rijk droeg deze echter over met een bijbehorende bezuinigingen op deze taak, terwijl de gemeenten juist duurder uit blijken te zijn. De verwachting is dan ook dat deze kosten de komende jaren alleen maar zullen stijgen, iets waar de volgende coalitie goed over moet nadenken. Ook bij de uitvoering van Warmtenet, om woningen in Hengelo-Zuid duurzaam te verwarmen met behulp van AkzoNobel, is een financiƫle tegenvaller geweest. De kosten voor dit project zijn hoger dan verwacht.

Reserve
Van de 2,7 miljoen die de gemeente in 2017 over hield zal 1,4 miljoen gaan naar de herinrichting van de Enschedesestraat. Nog eens 700.000 euro gaat naar een aantal budgetoverhevelingen. Het overige bedrag wil de gemeente als reserve bewaren. Het gehele jaarverslag zal op 6 juni besproken worden in een Politieke Markt. De raadsbehandeling ervan volgt op 19 juni.