Afbeelding
Foto:

Column Yarden: Een prachtig versierde kist.

Twee kleindochters zaten in de achterkamer te tekenen en te kleuren dat het een lieve lust was. Af en toe, als we iets zeiden wat ze interessant vonden hielden ze hun kleurpotloden even stil en keken onze kant op om vervolgens weer helemaal op te gaan in een mooie tekening voor hun oma Tine die de avond ervoor was overleden.

Ik zat aan tafel met de kinderen en besprak met hen op welke manier ze afscheid van hun moeder wilden nemen. Toen we alles hadden doorgenomen liep ik naar de meisjes toe en vroeg aan ze hoe ze het vonden dat hun oma was overleden. Ze vonden het heel zielig voor oma maar ook wel een beetje voor zichzelf want oma paste altijd op hun als hun ouders moesten werken. Ze haalde ze dan uit school en gaf ze ranja met altijd iets lekkers. Meestal gingen ze daarna naar de knutselwinkel en mochten ze nieuwe spulletjes uitzoeken. Ze waren dol op schilderen, tekenen en plakken. Thuis knutselde oma dapper mee. Ik vroeg wat ze er van zouden vinden als ze samen de kist van oma mooi gingen maken met hun werkjes. Ik had eerst met de ouders overlegd en zij vonden het een geweldig idee. Oma Tine lag in één van onze 24 uurs kamers en iedere keer als ik in de kamer kwam, lagen er weer nieuwe werkjes en kralenkettingen. De zijkanten van de kist waren al bijna volledig beschreven en beschilderd. Toen ik de meisjes een keer in de afscheidskamer trof vertelde ik ze hoe mooi ik het allemaal vond. De zijkanten vonden ze nu wel af maar het deksel vonden ze nog niet mooi genoeg. Ze hadden wel een idee maar wisten niet of het wel kon, strijkkralen. Iets te enthousiast en veel te vlug antwoordde ik "natuurlijk wel, dat krijgen we wel voor elkaar", totdat ik later zag hoeveel werk dat wel niet was. Ik hielp ze met plakken en tijdens de uitvaart stonden de dametjes glunderend in hun mooie jurken naast de prachtig versierde kist van hun oma. "Wat zou oma trots op jullie zijn geweest" zei ik en ze knikten instemmend waarna hun heldere kinderoogjes zich al snel vulden met grote zoute tranen...

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.