Afbeelding
Foto:

Stakende leerkrachten komen bijeen

DEVENTER - Op woensdag 30 mei komen leraren en andere personeelsleden van primair onderwijs uit Gelderland en Overijssel samen voor een estafette-staking. Dit doen ze op de Beestenmarkt in Deventer.


Ondanks alle acties vorig jaar is de werkdruk op scholen is nog steeds te hoog, en het loon te laag. Dit moet niet alleen omhoog om de leerkrachten die er nu werken er te houden, maar ook om nieuwe leerkrachten aan te trekken. Leerkrachten krijgen op het voortgezet onderwijs veel meer betaald dan het primair onderwijs. Hierdoor stappen veel leerkrachten dan ook van het primair onderwijs af. Als dit verschil minder wordt blijven veel leerkrachten dan ook op het primair onderwijs. Op dit moment krijgen de scholen 270 miljoen van het kabinet, de scholen eisen dat dit 900 miljoen wordt.

Meer leerkrachten
Ook moet de instroom op het hbo groter worden. Doordat er niet genoeg leerkrachten zijn moeten de weinigen die er zijn veel meer werk doen. Als hier meer bij zouden komen zou de werkdruk een stuk lager zijn.

Goed nieuws
Gelukkig is er al een positief resultaat van de eerste acties. Een gemiddelde school van 225 leerlingen heeft namelijk € 35.000,- extra gekregen om de werkdruk te kunnen verlichten. Schoolteams en schoolbesturen zijn aan het kijken hoe ze dit het beste kunnen gebruiken.