Afbeelding
Foto: Opblaasbaar paviljoen 'little Babylon'

Expositie Haunted
Hengelo houdt je in de gaten

HENGELO - Het is een utopische droom om onze gebouwde omgeving met ons te laten communiceren door middel van kunstmatige intelligentie, maar worden we daar echt beter van? Wat doet het met ons als we overal gevolgd worden? Bij de expositie 'Haunted Hengelo' van Rezone wordt de bezoeker geconfronteerd met de wereld van online surveillance. De vraag die bij de expositie centraal staat is hoe technologie ons leven beïnvloedt en of we niet veel te ver gaan daarin.

De wethouder die de expositie op 9 mei opende kreeg gelijk een lijst met confronterende vragen omtrent zijn privacy waarbij hij moest antwoorden of hij het wel of niet goed vond dat het publiekelijk bekend zou worden. Zoals hij moest vaststellen zijn er genoeg zaken die we liever voor onszelf houden die door overheden en techbedrijven worden gevolgd en vastgelegd. Het publiek wordt 11 dagen lang op meerdere verassende manieren geconfronteerd met kunstprojecten over digitale technologie, sensors, slimme apparatuur en camera's in de openbare ruimte. Publiek wordt bespioneerd, gevolgd, kan met apparaten praten, kan andere mensen bespioneren en wordt bewust gemaakt van andere 'watchers' zoals drones. Er is een proces gaande waarbij burgers steeds transparanter worden voor de overheid, terwijl de methoden, profielen en algoritmen die bedrijven gebruiken dat niet of nauwelijks zijn. De expositie wil bezoekers bewust maken van deze scheefgroei. Immers als de macht over de technologie berust bij slechts een kleine groep mensen betekent dat dat deze disproportioneel veel macht over de rest kunnen uitoefenen en dat ondermijnt onze vrijheden en democratie.

Surveillance
20 meter boven de grond hangt de zogeheten Helikyte, een ballon van 2 meter in doorsnee, uitgerust met een GoPro camera. Via de GoPro app kunnen bezoekers zien wat de ballon in de gaten houdt. Vlak voor de schouwburg staat een opblaasbaar en interactief paviljoen genaamd 'Little Babylon'. Deze zoekt het internet af naar gegevens over de stad waar hij staat opgesteld. Deze data wordt zichtbaar en tastbaar gemaakt door de data te vertalen naar licht, geluid en beweging. Zodoende kan het paviljoen als het ware de stemming van de stad als geheel weergeven. Bezoekers kunnen direct via twitter communiceren met het paviljoen. Little Babylon was eerder al te zien op exposities in China en Brazilië.

Paranoia
Bij de ingang van de schouwburg staat en tijdelijk paviljoen opgesteld met daarin 'Watchers being watched', een groeiende verzameling beelden van militaire onbemande luchtvaartuigen, zoals vastgelegd in publiek beschikbare satellietbeelden, van James Bridle. ''Het gevoel van worden bekeken, is een klassiek symptoom van paranoia, vaak een teken van diepe psychose, of als illusoir ontslagen. In de spiegelstad, die bestaat op het moment van de straat en CCTV, van de lichamelijke ruimte en het elektromagnetische spectrum, wordt er altijd gekeken. Dus wie is nu paranoïde?… " Aldus James Bridle. Verder zijn er op de locaties nog vele dingen te zien. Ook zijn er in de binnenstad diverse activiteiten aansluitend bij de tentoonstelling.

Informatie
Haunted Hengelo is nog te zien tot 20 mei, op het Schouwburgplein, in de bibliotheek en op het Stationsplein. Kijk voor meer informatie over de exposerende kunstenaars en activiteiten op www.haunted-hengelo.net.