Afbeelding
Foto:

Plaatsing ondergrondse containers schiet goed op

HENGELO - De plaatsing van de ondergrondse containers voor restafval schiet goed op in Hengelo. Tot en met 15 juni worden in totaal 68 nieuwe ondergrondse containers geplaatst, 30 containers worden juist weggehaald.

Inmiddels zijn de meeste containers geplaatst; met name bij de hoogbouw kwamen deze. Met de nieuw geplaatste containers zijn er straks bijna 300 ondergrondse containers voor restafval te vinden in de stad. Zo hoeven inwoners nooit ver te lopen met hun zakje restafval, zo is de gedachte. De gemeenteraad nam eind vorig jaar het besluit om zoveel mogelijk met ondergrondse containers in te gaan zamelen. Huishoudens konden wel tegen een meerprijs de grijze container behouden. De gedachte hierachter is dat de ondergrondse inzameling ervoor zorgt dat mensen hun afval weg moeten brengen, wat weer een impuls is om (beter) te gaan recyclen. De gemeente wil de hoeveelheid ingezameld restafval fiks terugdringen de komende jaren.

Veel discussie
Het wijzigen van het afvalbeleid leverde in de aanloop en uitvoering zeer veel discussie op bij Hengeloƫrs. Zo was de concrete plaatsing van de ondergrondse containers een uitdaging op zich. Dit liep maanden vertraging op, omdat de Raad van State oordeelde dat de gemeente toch een formele inspraakprocedure moest volgen voor de plaatsing van de containers. In januari werd het plaatsingsplan voor de ondergrondse containers vastgesteld. Dit was het eindproduct van ruim twintig inloopavonden in alle wijken en buurten. Vervolgens werd nog een inspraakprocedure doorlopen waarbij inwoners zienswijzen aan konden geven. De gemeente paste het plaatsingsplan hierop aan, om zo tot een breed gedragen plan te komen.