Afbeelding
Foto:

Gemeente Hengelo zoekt naar bijzondere bomen

HENGELO - De gemeente Hengelo is op zoek naar bijzondere bomen. Eind 2017 stelde de gemeente de Bijzondere Bomenlijst vast. Dit is een lijst met ruim 500 bijzondere gemeentelijke bomen die een speciale bescherming krijgen.

Bomen in particuliere tuinen maken nog geen deel uit van deze lijst. Dat willen de gemeente en haar groene partners (IVN, KNNV, NIVON, Natuur- en Milieuraad Hengelo, de Hengelose Bijenvereniging en Groei & Bloei) graag veranderen. Want ook in particuliere tuinen staan soms prachtige bomen die extra bescherming verdienen. Daarom roept de gemeente u op om bijzondere bomen in uw eigen tuin aan te melden voor de Bijzondere
Bomenlijst

Bijzondere boom
Elke boom is uniek, maar niet elke boom kan worden aangemerkt als 'bijzonder'. In de Bijzondere Bomenlijst wordt onderscheid gemaakt tussen monumentale bomen, toekomstig monumentale bomen, herdenkingsbomen en dendrologisch (plantkundig) waardevolle bomen. Bomen die op de Bijzondere Bomenlijst staan, zijn extra beschermd. Dit betekent dat deze bomen alleen bij zeer zwaarwegende belangen gekapt kunnen worden. Boom op de lijst: wat betekent dit voor u? Als de boom in uw tuin op de lijst komt, dan betekent dit dat u de boom niet zomaar mag kappen. In ruil hiervoor wordt de boom door de gemeente geïnspecteerd en onderhouden. Dit laatste is uiteraard alleen mogelijk als de boom voor de gemeente goed te bereiken is.

Meld uw boom aan
Wilt u een boom in uw tuin nomineren voor een plek op de Bijzondere Bomenlijst? Stuur dan een mail naar gemeente@hengelo.nl onder vermelding van onder vermelding van zaaknummer 2232923 - 'Bijzondere Boom'. Een commissie van deskundigen van de gemeente beoordeelt vervolgens of de boom voldoet aan de voorwaarden om opgenomen te worden in de Bijzondere Bomenlijst.