Afbeelding
Foto:

GroenLinks wil
snel energieneutraal beleid

OLDENZAAL - "Practice what you preach" ofwel "Doe wat je zegt te doen". Dat is de oproep van GroenLinks aan het college als het gaat om energieneutrale en aardgasloze nieuwbouw.

"Het college draagt al jaren uit dat Oldenzaal energieneutraal moet worden in 2025, maar bij nieuwbouwprojecten blijkt duurzaamheid niet eens besproken te worden", aldus fractieleider Sandor Löwik. "Dat is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend. Terwijl de gemeente op veel terreinen al veel doet op het gebied van duurzaamheid lijkt er bij Wonen en Ruimtelijke Ordening nog weinig besef van urgentie te zijn". Tijdens de laatste raadsvergadering moest wethouder Alida Renkema erkennen dat de onderwerpen energieneutraal en aardgasloos bouwen niet zijn besproken met initiatiefnemers en ontwikkelaars van twee nieuwbouwplannen. Löwik is daarover zeer teleurgesteld. "Op eerdere vragen van de GroenLinks fractie heeft het college geantwoord zich maximaal in te zetten voor aardgasloos bouwen. Dat blijkt een loze belofte te zijn". Juist vorige week riep de provincie Overijssel de gemeenten nog op om door te pakken met duurzame energie, vooral in het ruimtelijke domein. "We willen van het college weten of ze ook echt willen doorpakken. Niet alleen in woorden, maar ook in daden", aldus GroenLinks.

Klimaatdoelstellingen
Op de klimaattop in Parijs in 2015 is op internationaal niveau afgesproken om de opwarming van de aarde onder 2 graden Celsius te houden en bij voorkeur zelfs niet meer dan anderhalve graad. Dit klimaatakkoord gaat per 2020 in. In 2030 wil het Kabinet 55 procent minder CO2 uitstoot en in 2050 moet deze reductie tot 95 procent zijn opgelopen. Het behalen van deze doelstellingen vereist snel actie. Wereldwijd wordt veel energie verbruikt voor het verwarmen van gebouwen. Betere isolatie levert daarom al snel een belangrijke reductie van CO2-uitstoot op. Zeker ook bij bedrijfspanden. In Nederland neemt het bedrijfsleven het grootste deel van het energieverbruik voor haar rekening. Verder kunnen ook zonnepanelen bijdragen aan energieneutrale gebouwen. Ook aardgas, dat in Nederland veelvuldig gebruikt wordt, draagt bij aan het broeikaseffect. Vandaar dat de regering besloten heeft om naar een aardgasloos Nederland te streven. Dit vereist echter wel aanpassingen in de constructie van gebouwen.