Afbeelding
Foto:

Art Walk-in bij Oyfo Kunst & Techniek met Frans Baake

HENGELO - Op vrijdag 25 mei van 15.00 tot 17.00 uur organiseert Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo weer een Art Walk-in. Locatie is het Oyfo Techniekmuseum, de museumentree is gratis voor deelnemers en toehoorders. De maandelijkse Art Walk-in vindt in april niet plaats in verband met Koningsdag. Iedere editie wordt een bepaald thema behandeld door een docent beeldende kunst van Oyfo of door een gastdocent die is uitgenodigd om een lezing of workshop te geven. Amateurkunstenaars zijn welkom om langs te komen om de dialoog aan te gaan met de docent over het door hen gemaakte werk. Ditmaal is beeldend kunstenaar Frans Baake uitgenodigd.


Eilanden spreken vaak tot de verbeelding. Velen hebben er wel iets mee. Door de jaren heen worden mensen geïnspireerd door de veelal afgelegen ligging ervan. Schrijvers, kunstenaars, wetenschappers hebben hun bevindingen vastgelegd. En ook als dat er niet van komt is het al prachtig om ze te bezoeken. Je moet altijd moeite doen om er te komen: per boot, vliegtuig, om maar eens een paar mogelijkheden te noemen. Er van af zien te komen is vaak ook al een ding. De hoeveelheid eilanden is enorm en het is daarom onmogelijk om ze allemaal bezocht te hebben. Hoe verschillend ook, toch hebben ze één ding gemeen: het zijn stuk voor stuk intrigerende stukjes land omringd door water.

Frans Baake
Beeldend kunstenaar Frans Baake volgde de opleiding Grafische Vormgeving aan de kunstacademie AKI te Enschede en Vrije Grafiek aan de Rijksacademie te Amsterdam. Hij heeft altijd al een grote passie voor eilanden gehad, met name als ze ver weg liggen en kaal, winderig en boomloos zijn. In 1983 kwam hij voor het eerst in aanraking met de Fär-Oer, een eilandengroep die volledig aan deze verwachtingen voldeed. In de jaren daarna volgden bezoeken aan onder meer IJsland, Aleoeten, Falklands, Vuurland, St. Pierre & Miquelon, Groenland. Maart 2017 nam hij deel aan de Atlantic Odyssey, een zeereis over de Atlantische Oceaan waarbij het expeditiecruiseschip Plancius in ruim een maand tijd onder meer de afgelegen eilanden South Georgia, Tristan da Cunha, St. Helena en Ascension aandeed. Naar aanleiding van deze reis heeft hij zijn wens om op Tristan da Cunha te komen behaald, hierna maakte hij een kunstenaarsboek in een oplage van 100 exemplaren onder de titel NO WHERE / NOW HERE. In het verleden maakte Frans Baake meer kunstenaarsboeken: boeken vervaardigd in een kleine oplage, vaak eigenhandig gedrukt en ingebonden. Hij maakt daarbij gebruik van een sobere beeldtaal: al het overbodige wordt weggelaten. Met name hout- en linosneden (in 1 kleur gedrukt), vaak in combinatie met teksten in boekdruk, komen tegemoet aan de sfeer die hij wil oproepen. De boeken hebben hun weg inmiddels gevonden naar (inter)nationale musea.