Afbeelding
Foto:

Expositie vol kunst en technologie over de smart city

Van woensdag 9 mei tot en met zaterdag 19 mei wordt op het Schouwburgplein en Stationsplein de kunst en technologie expositie 'Haunted Hengelo' gehouden.


De stedelijke omgeving wordt steeds slimmer. 'Ze" kunnen zien waar iemand loopt en pushberichten sturen over welk onderwerp dan ook. Je wordt bekeken…., misschien wel bespioneerd… en gescand via de mobiele telefoon. Ben je nabij een zekere winkel geweest, ontvang je later toevallig een facebook advertentie van die betreffende winkel. Doordat de fysieke wereld steeds meer vermengt met de digitale wereld, gaan privé en publiek ook op steeds ingewikkeldere manieren door elkaar lopen. Je privacy loopt van de offline wereld de online wereld in en visa versa.

Wat is het?
Gedurende 11 dagen worden passanten rondom Schouwburg Hengelo op meerdere verrassende manieren geconfronteerd met kunstprojecten over digitale technologieën, sensors, slimme apparatuur en camera's in de openbare ruimte. Publiek wordt bespioneerd, gevolgd, kan met apparaten praten, kan andere mensen bespioneren en wordt bewust gemaakt van andere 'watchers' zoals drones. Het project wordt in opdracht van de gemeente Hengelo georganiseerd door REZONE (coproduktie Wave of Tomorrow artistiek leider Tessa Peters en architect Rolf van Boxmeer.)

De afkomst
Het programma komt mede tot stand door partners uit de stad Hengelo: Schouwburg Hengelo, Bibliotheek Hengelo en HeARTgallery. De expositie wordt feestelijk geopend op woensdag 9 mei, 19.00 uur, door o.a. demissionaire wethouder Claudio Brugging, in de Wolvecampfoyer van Schouwburg Hengelo. Als openingsprogramma presenteert Schouwburg Hengelo de inktzwarte komedie Aquarium met onder anderen Pierre Bokma (als medewerker van een geheime dienst). In de bibliotheek is informatie te vinden over de sleepwet en privacy van de burgers in de openbare ruimte. De HeARTgallery verzorgt de dagelijkse vrijwilligers en organiseert het aandeel van de lokale kunstenaars binnen het project.