Afbeelding
Foto:

Column Yarden: De brei club

Een mevrouw vroeg me bij haar thuis te komen voor een voorbespreking van haar uitvaart. Toen ik bij haar kwam vertelde ze haar verhaal onder het genot van een kop koffie.

Ze was heel erg ziek maar haar positieve instelling hielp haar door deze moeilijke tijd. Na een gesprek met haar arts was het duidelijk dat het niet meer zo lang zou duren voordat zij zou overlijden.

Ze was weduwe, had twee kinderen en kleinkinderen waar ze werkelijk dol op was. Haar kinderen en kleinkinderen bezochten haar vaak en hielpen haar met van alles. Met hen had ze ook alle details besproken omtrent haar uitvaart maar ze wilde ze ook graag met mij bespreken. Zodra het dan zover was, waren haar wensen bij iedereen bekend, dit gaf haar rust. Ik nam met haar alle wensen door. Ze vertelde dat ze met ontzettend veel plezier woonde in haar buurtje. In haar straat woonden nog drie weduwen en de vier vrouwen konden het enorm goed met elkaar vinden. "Aan het woord weduwe heb ik eigenlijk een hekel", vertelde ze. "Wij zijn gewoon hele goede vriendinnen". Eerder, toen haar gezondheid nog goed was gingen ze er vaak met zijn vieren op uit. Naar de markt en dan gezellig koffie drinken, naar het theater en samen naar de breiwinkel voor de nieuwste kleuren wol en breipatronen.

Sinds ze aan huis gekluisterd was hadden de dames een brei club opgericht. Ze kwamen dan bij haar thuis, dronken gezellig koffie met iets lekkers erbij en breiden. Het maakte niet uit wat, ze breiden. Op de dag dat ze was overleden besprak ik in haar huis met haar kinderen en kleinkinderen de details van de uitvaart. Toen kwam één van haar vriendinnen langs met een bijzonder verzoek. Ze wilden graag met z'n drieën een laatste warme sjaal voor haar breien voor haar laatste reis. We werden er allemaal stil van. De vriendinnen gingen snel aan de slag. Ze lag opgebaard in haar kist met haar nieuwe prachtige sjaal om, gebreid door haar lieve vriendinnen. De bloemist had in het rouwarrangement een knot wol verwerkt en twee breipennen staken trots boven het groen uit…

Bundel
De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje, 'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.