Afbeelding
Foto:

Het hooikoortsseizoen
begint weer

TWENTE - Een collega komt binnen lopen op de redactie en hoest haar longen uit haar lijf. Vervloeken kan ze deze tijd van het jaar wel; het hooikoortsseizoen is altijd een ware kwelling voor mensen die hier vatbaar voor zijn.

Hooikoorts is voor de mensen die er last van hebben een grote beproeving. Naar schatting vijf procent van alle Nederlanders - zo'n 800.000 mensen - hebben last van hooikoorts. Niet iedereen is vatbaar voor alle vormen van pollen en gras, hoewel er zeker mensen zijn die zo'n beetje overal allergisch voor zijn.

Symptomen
Hooikoorts kan aardig belemmerend werken. De symptomen lopen uiteen van jeukende, kriebelende of loopneus, tranende en rode ogen, een jeukend gehemelte, jeuk in de oren en een lichte benauwdheid. Ook de huid kan gaan jeuken. Daarnaast zorgt de pollenconcentratie voor een grotere aanmaak van slijm.

Kalender
Op diverse pollenkalenders is te vinden welke soorten wanneer het meest actief zijn. Zo is rond april de berk en vele grassoorten sterk actief. Eind april - begin mei komen hier nog meer grassoorten bij zoals kweek, maar ook kruiden zoals bijvoet en ambrosia zullen actiever worden. Berken zorgen doorgaans voor de eerste verschijnselen van hooikoorts. Zij zijn te herkennen aan een witte stam en takken. In Nederland zijn deze juist veel te vinden in onze hoek van het land, waar ze goed geijen op de zandgronden. Ook menig park, tuin en straat is voorzien van de berk. De bloeiperiodes en activiteit zijn wel sterk afhankelijk van weersinvloeden; zo begint het hooikoortsseizoen eerder na een relatief warme winter. Daarnaast is de concentratie op warme, winderige dagen het grootst.

Preventie
Helaas valt er in de praktijk niet veel te doen tegen hooikoorts. Immers, je wereld hermetisch afsluiten is simpelweg geen optie. Wel is het voor mensen met een aanleg tot hooikoorts belangrijk om te grote inspanning te vermijden tijdens heel actieve periodes. Ook het dragen van een zonnebril kan voorkomen dat er pollen in de ogen terecht komen.

Behandelen
Door middel van specifieke medicijnen en zelfzorgmiddelen kunnen de symptomen van hooikoorts meer onder controle komen. Zo helpt een neusspray tegen een verstopte neus en er zijn crémes tegen de geïrriteerde huid te krijgen.