Afbeelding
Foto:

Mantelzorgers straks
dun gezaaid

TWENTE - Als goede noabers zorgen we voor elkaar, toch? Elkaar helpen wanneer dat nodig is, is een belangrijke kernwaarde in Twente. Een stukje gemeenschapszin waar we zeker trots op mogen zijn in onze regio. Bijvoorbeeld wanneer iemand ziek is, zorgt zijn of haar familie voor hen, of een buurman, kennis of ander persoon uit je omgeving. Maar dit zal de komende jaren steeds lastiger worden...

Het Sociaal Cultureel Planbureau becijferde onlangs dat mantelzorgers straks dun gezaaid zijn. Op dit moment zijn er naar schatting 15 potentiële mantelzorgers voor iedere 85-plusser in Nederland. De verwachting is dat dit rond 2040 echter sterk zal dalen tot zo'n 6 personen.

Probleem
De situatie is echter een stuk nijpender dan deze cijfers op het oog doen vermoeden. In de praktijk is een potentiële mantelzorger namelijk lang niet altijd beschikbaar. Bijvoorbeeld wanneer je weliswaar een zoon of dochter hebt die voor je zou kunnen zorgen als je ziek bent, maar in de praktijk is dit lastig wanneer deze ook zijn eigen verplichtingen en familie heeft. In de praktijk blijkt dan ook dat die 15 potentiële verzorgers er eerder één of twee zijn. En dan ontstaat dus al snel een probleem.

De toekomst
De verwachting is dat rond 2040 het aantal mantelzorgers sterk terug zal lopen. Dit komt namelijk doordat mantelzorgers in de praktijk nu vaak tussen de 50 en 75 jaar oud zijn. Dit is de groep die de komende twintig jaar zélf zorg nodig gaat krijgen. Ze vallen dan niet alleen af als helpende handen, maar creëren zelf ook een zorgbehoefte. Dit zal dan dus een extra druk leggen op de resterende mantelzorgers en natuurlijk de professionele, dure zorg.

Uitdaging
Voor de Twentse gemeenten is het dan ook een uitdaging om dit stukje noaberschap - voor elkaar zorgen als goede buren - te blijven stimuleren. Niet alleen wanneer je zorgt voor een direct familielid, maar meer zorgen voor elkaar in de brede zin. Ook wanneer het gaat om een buurman in je straat of zelfs een onbekende die wel eens een helpende hand kan gebruiken.

Alternatief
Hoewel professionele zorg natuurlijk voor een deel deze wegvallende mantelzorgers op kan vangen heeft dit ook een groot nadeel: de bijbehorende kosten. Mede daarom zetten gemeenten ook in op een grote mate van zelfredzaamheid en het stimuleren van een betere gezondheid op leeftijd. Natuurlijk kan medische en technologische vooruitgang ook uitkomsten bieden, zoals het op termijn inzetten van zorgrobots ter ondersteuning.