Shutterstock
Shutterstock Foto:

Mooie toekomst
voor kwetsbare jongeren

HENGELO - De gemeente Hengelo wil samen met maatschappelijke partners jongeren in een kwetsbare positie verder helpen. Hoewel de gemeente en instanties op zich al veel doen voor kwetsbare jongeren, is er toch zeker meer mogelijk én nodig.

Afgelopen week startte Hengelo daarom met de gemeenten Enschede en Eindhoven een aanbesteding. Het doel is om te kijken hoe de ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie nog beter kan. In Hengelo is nu een groep van zo'n 25 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 23 jaar die ieder hun eigen uitdagingen heeft. De gemeente wil graag dat er een groep organisaties nauwer gaat samenwerken om tot een aansluitend pakket van ondersteuning te komen voor deze groep. Einddoel: deze jongeren moeten een mooie toekomst krijgen. Hierbij zet Hengelo natuurlijk ook sterk in op het bieden van scholing voor deze groep, maar ook proberen zij werkgevers te vinden die deze kwetsbare jongeren wellicht een kans in hun bedrijf willen geven.

Samenwerking
Door samen te werken met een bredere groep van partijen, streeft de gemeente naar een toekomst voor deze jongeren waarin zij zelfredzaam zijn. De jongeren zitten met uiteenlopende problemen, vaak meerdere, omdat alles met elkaar te maken heeft. Een gebrek aan opleiding zorgt voor een lage kans op werk, geen werk zorgt voor geen inkomen en dit alles zorgt weer voor onzekerheid en slechte gezinssituatie. Daarom is een brede aanpak erg belangrijk. Zo wordt al veel ingezet op zaken als het voorkomen van voortijdig schoolverlaten.

Eigen kracht
Door de jongeren op deze punten een beetje ondersteuning te bieden moeten ze uiteindelijk zelfstandiger en zelfverzekerder worden. Zodat ze kunnen genieten van alles wat hoort bij het volwassen worden: je eigen woonruimte, je rijbewijs halen, je eerste echte baan, het vinden van een partner en meer. Zodra er sprake is van problemen op meerdere leefgebieden versterkt dit elkaar en ontstaat vaak een neerwaartse spiraal die met de huidige ondersteuning vaak moeilijk te doorbreken is. De nieuwe insteek is vooral gericht op maatwerk, waardoor dit een beter succes moet behalen dan het bestaande, meer algemene beleid.