Shutterstock
Shutterstock Foto:

Tips van de Fietsenmaker: Maak schoon die ketting!

TWENTE - Het schoonmaken van de ketting is natuurlijk altijd een belangrijk vraagpunt. Hoe kan ik de ketting het beste schoonmaken en met welke producten is dit het makkelijkste. De fietsenmaker van fietsenwinkel Ten Tusscher in Enschede geeft ons enkele tips.

Het belangrijkste bij het schoonmaken van een ketting is vooral dat je niet teveel water gaat gebruiken. Dit komt op plekken waar je het niet wilt hebben. Bij het schoonmaken van een ketting heb je een lichte ontvetter nodig en een doek. Zorg ervoor dat je het vet van de ketting zo goed mogelijk probeert los te weken. Dit kan bijvoorbeeld met een klein sponsje of met een droge doek waarop je de ontvetter doet. Voor de droge doek wordt er bijvoorbeeld vaak een oud shirt gebruik of iets anders van katoen. Laat de ontvetter even inwerken op de ketting zodat die de beste werking heeft. Je kunt dit altijd het beste zo'n 2 รก 3 minuten laten inwerken waarna je een doek pakt om de ketting mee af te nemen. Pak de ketting dan aan de onderkant vast en draai de ketting achteruit zodat je de ketting zo goed mogelijk schoon krijgt.

Smeren
Als de ketting helemaal ontvet is ben je natuurlijk nog niet helemaal klaar. Aangezien de ketting nu erg zal gaan kraken en knarsen over de tandwielen. Het is dan ook erg belangrijk dat je de ketting opnieuw gaat smeren met een kettingspray of druppelolie. Wij raden een kettingspray altijd af wanneer je schijfremmen op de fiets hebt, aangezien er bij een spray vaak verneveling plaats vindt op de schijven waardoor deze heel vet worden. Het grote nadeel hiervan is dat de remmen gaan piepen en dat de remkracht minder wordt. Na het smeren kun je weer de weg op!