Archief Marinus van Rooij; bevrijders op het bm. Jansenplein
Archief Marinus van Rooij; bevrijders op het bm. Jansenplein Foto:

Hengelo viert de bevrijding

HENGELO - April staat weer op het punt van aanbreken. Voor veel Hengeloërs markeert het de opmaat naar een mooie zomer. Eentje die zij in vrijheid kunnen vieren met vrienden en familie. Maar ook: de opmaat naar het jaarlijkse herdenken welke offers hiervoor gebracht zijn. Komende week staat Hengelo dan ook stil bij haar bevrijding, nu 73 jaar geleden.

Op 3 april 1945 staken Canadese troepen het Twentekanaal over bij Delden en Britse infanteriesoldaten trokken van Enschede richting Hengelo. Een eenvoudige bevrijding was het niet; de gemotiveerde Duitse soldaten leverden een dappere strijd, maar werden uiteindelijk toch overwonnen. De Duitsers die zich overgaven werden gevangen genomen waarop de bevrijders Hengelo in konden trekken. Aanvankelijk nog aarzelend, maar uiteindelijk stond een grote mensenmassa Hengeloërs de bevrijders op te wachten toen deze met hun Sherman-tanks binnen reden. Hiermee kwam een relatief snel einde aan een lagere nachtmerrie. De oorlogsjaren lieten ook in Hengelo zelf en de Hengeloërs hun sporen na. Zo vielen er al vroeg in de oorlogsjaren doden door geällieerde bombardementen, veelal gericht op het vliegveld of andere Duitse infrastructuur. Zo kwamen op 22 augustus 1940 zes Hengeloërs om het leven door brandbommen die neerkwamen op woningen aan de Olersweg. Eén van vele bombardementen, maar ook de magere oorlogsjaren en het wegvoeren van al dan niet Joodse inwoners lieten hun sporen na.

Herdenking
Om de bevrijding passend te herdenken zijn er komende dinsdag 3 april twee herdenkingsplechtigheden. Om 09.30 uur is de onthulling van drie Stolpersteine aan de Molenstraat, een stille herinnering aan de Joodse bewoners die weggevoerd werden: Izaäk van Zuiden (42 jaar), omgebracht op 21-01-1945 in Auschwitz, Frederika van Zuiden-Mooy (36 jaar) en Robert van Zuiden (8 jaar), beiden omgebracht op 15-10-1942 in Auschwitz. Stolpersteine zijn klinkers met een messing plaatje waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst. Om 10.00 uur is de adoptie van het herdenkingsmonument bij het stadhuis. Dit jaar draagt SBO De Batavier het over aan de Paus Joannesschool. Leerlingen lezen gedichten voor.