Afbeelding
Foto:

Oldenzaal en provincie voor vitale binnenstad

Het college zet de samenwerking met de provincie Overijssel rondom de Stadsbeweging voort. De Stadsbeweging maakt zich sterk voor de vitaliteit van binnensteden. Samen onderschrijven de provincie en gemeente nu een nieuwe overeenkomst met belangrijke thema's voor de ontwikkeling van een aantrekkelijke, klimaatadaptieve binnenstad. Het arrangement omvat een drietal belangrijke onderdelen voor de binnenstad, namelijk de binnenstadsmanager, het gebied rond de Langestraat en het Singelpark. "Door samen te werken vergroten we de aantrekkelijkheid van Oldenzaal," aldus gedeputeerde Monique van Haaf.


Vanaf begin 2017 zijn de StadsNoabers gezamenlijk op zoek gegaan naar een binnenstadsmanager. Sinds april 2017 vervult Krystle Hemken succesvol, er is minder leegstand en ze verbindt vele initiatieven, personen en processen. Om dat wat ze opgestart heeft nog verder te kunnen uitbouwen ondersteunt de provincie haar inzet voor nogmaals een jaar. Daarnaast gaat de gemeente met de StadsNoabers onderzoeken hoe zij de evenementencoördinatie kunnen verbeteren.

Langestraat en Singelpark
In de omgeving van de Langestraat zijn een aantal ontwikkelingen die gezamenlijk worden bekeken. Hiervoor is de Herstructurerings Maatschappij Overijssel (HMO) benaderd. De HMO is gericht op het aanjagen van private investeringen en kan helpen om mensen, middelen en motivatie bij elkaar te brengen met het doel om tot een businesscase te komen die zowel zakelijk als maatschappelijk meerwaarde heeft. De gemeente en de HMO gaan werken aan een Letter of Intent waarvoor ze gesprekken voeren met alle betrokkenen in het gebied. Al lange tijd wil men in het Singelpark de oude stadsmuren en grachten opnieuw zichtbaar of beleefbaar maken. Tegelijkertijd kan door de ontwikkeling van dit Singelpark gewerkt worden aan een klimaatadaptieve inrichting van Oldenzaal. Vanwege klimaatverandering heeft Oldenzaal vaker last van extreme buien. Gekeken wordt of het Singelpark zodanig ingericht kan worden dat regenwater bij extreme buien goed kan worden afgevoerd en langer vast te houden is en er beplanting kan worden aangelegd om verkoeling te bieden in hete zomers. Mogelijkheden voor het gebied rond de Vestingstraat en het Molkenboer zullen worden onderzocht, omdat hier werk met werk gemaakt kan worden. Deze ruimtelijke wens en technische wateropgave zijn bij elkaar gebracht tot een unieke kans voor dit gebied. De provincie doet mee in het project van het Singelpark vanuit zowel de Stadsbeweging als klimaatadaptatie. De komende tijd gaat men samen uitwerken hoe dit integraal kan worden aagepakt en wat dit voor beide partijen betekent.