Afbeelding
Foto: Tabitha Sijnja

'S Heeren Loo
Gezinsouderhuizen

TWENTE - Kinderen die uit huis geplaatst moeten worden; Het is een gevoelig onderwerp. Geen ouder die er graag over nadenkt. Toch zijn er situaties waarin Kinderen niet langer verantwoord bij hun biologische ouders kunnen blijven. In zo'n situatie willen ouders vooral de best mogelijke omgeving voor hun kind om in op te groeien. Zeker als hun kind extra zorg nodig heeft. Voor een warme, zo normaal mogelijke gezinssituatie zijn er tegenwoordig gezinsouderhuizen.

Wat zijn nu gezinsouderhuizen? De meeste mensen hebben wel gehoord van pleegouders of woongroepen bij zorginstellingen maar het begrip gezinsouderhuis is voor de meeste van ons onbekend. Sinds een jaar of tien heeft Organisatie 'S Heeren Loo deze bijzondere woonvorm ontwikkeld voor kinderen met een verstandelijke beperking of psychische problematiek. De gedachte achter het ontstaan hiervan is dat uit huis geplaatste kinderen bij reguliere zorginstellingen vaak weinig aandacht en stabiliteit genieten. Ondanks de inspanningen van zorgverleners hebben kinderen in woongroepen vaak geen vaste vader- of moederfiguur om zich aan te hechten. In zo'n situatie komen kinderen al snel buiten de maatschappij te staan en is er groot risico op groeiend isolement en verergerende gedragsproblematiek.

Normale gezinsomgeving
Hoe onderscheidt 'S Heerenloo zich met haar gezinsouderhuizen van reguliere instellingen? Allereerst in haar benadering van cliënten. Het kind en zijn of haar zorgbehoefte staan centraal. In gezinsouderhuizen nemen de gezinsouders kinderen op als gezinslid en krijgen de kinderen een stabiele, liefdevolle omgeving. Samen wordt er gespeeld, tafel gedekt of gaat men samen op stap. Vaak ook samen met de eigen kinderen van de gezinsouders, die als broertjes en zusjes een voorbeeld voor hun nieuwe huisgenootjes vormen. Door heel Nederland zijn er bijna 100 van deze huizen, waarvan 35 in Overijssel. Geen van deze huizen is hetzelfde. Sommige gezinsouders hebben één kind opgenomen, andere hebben soms wel 4 kinderen in hun gezin opgenomen. veelal blijven kinderen voor langere tijd bij hun gezinshuisouders wonen, soms ook als zij uiteindelijk de volwassenheid bereiken. Verder krijgt een kind veel persoonlijke aandacht en wordt er gezocht naar behandeling van eventuele psychische problemen. 'S Heeren Loo heeft een indrukwekkende verzameling expertise en specialisten om gezinsouders in hun taak te ondersteunen.

Expertisecentrum
Kinderen bij 'S Heeren Loo komen uit een moeilijke situatie. Verwaarlozing, drank- of drugsmisbruik, geweld of psychische problemen bij hun biologische ouders leiden vaak ook bij kinderen tot gedrags- of leerproblemen. 'S Heeren Loo heeft voor elke denkbare mogelijkheid ondersteuning. Leerbegeleiders, Therapeuten, gedragswetenschappers en allerhande medische specialisten hebben regelmatig contact met de gezinsouders over de kinderen. Ook zijn er systeemwerkers beschikbaar om het contact tussen gezinsouderhuizen en biologische ouders goed te doen verlopen. De systeemwerker kan zo ook zien of de situatie bij biologische ouders voldoende verbeterd is om kinderen te laten terugkeren naar hun eigen ouders. Ook regelt deze bezoeken van kinderen bij hun echte ouders.

Gezinsouders
'S Heeren Loo is altijd op zoek naar nieuwe gezinsouders en selecteert deze zorgvuldig. Warmte en een gecommitteerde houding zijn belangrijk, gezinshuisouders moeten immers hun hart kunnen openstellen voor de kinderen die zij in hun gezin opnemen. Een vereiste is dat ten minste één gezinshuisouder een opleiding in de zorg heeft. Nieuwe gezinshuisouders krijgen training, eventueel omscholing en begeleiding van een gedragskundige. Er zijn vanuit de organisatie ook tegemoetkomingen beschikbaar voor het verbouwen van hun huis om deze beter geschikt te maken voor het opnemen van meer kinderen.

Meer weten?
Wilt u meer weten over wonen in een gezinshuis voor uw kind? Of bent u zelf geïnteresseerd in deelname aan het gezinshuisouder programma? U kunt contact opnemen met 'S Heeren Loo. Bel naar 08003555555 op weekdagen. U kunt ook mailen naar info@sheerenloo.nl. Verder kunt u kijken op www.sheerenloo.nl voor specifieke informatie.