Afbeelding
Foto:

Optocht Palmpasen in Borne

BORNE- Op Palmzondag, 25 maart, zal in het centrum van Borne de grote traditionele Palmpasen-optocht worden gehouden.


Volgens traditie lopen heel veel Bornse kinderen vol trots met hun prachtige eigengemaakte Palmpasenstok mee in de gezellige optocht. Samen met hun broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes en begeleid door hun vaders, moeders, opa's en oma's lopen ze vanaf de Stephanuskerk door het Bornse centrum naar 't Dijkhuis.

Voor iedereen
De Palmpasenoptocht vertrekt om ongeveer 11:45 uur vanaf de St. Stephanuskerk. Voorafgaand aan de optocht is er om 11:00 uur een speciale Palmviering in de kerk voor de kinderen. De Scoutinggroep St. Stephanus Martina loopt in de optocht voorop met een hele grote Palmpasen. Deze Palmpasen wordt door de gidsen van de scouting versierd met een prachtige, speciaal door de echte bakker gebakken broodhaan, een rad, sinaasappels, snoep, buxus en linten in de Bornse kleuren blauw en geel. Na de scoutinggroep komt de eerste groep muzikanten: de Bornse Harmonie. Zij brengen prachtige muziek en spelen ook de Palmpasenliederen die onze voorouders vroeger al zongen tijdens deze optocht. Hierna volgt een grote groep kinderen met hun eigen Palmpasen. Dan komt er nog een groep muzikanten: de Drum- en Marchingband uit Enschede, gevolgd door weer een groep kinderen met hun eigen Palmpasen.

De route van de optocht
De route begint in de Nieuwe Kerkstraat en vervolgens gaat de stoet naar De Bleek, Ziekenhuisstraat, Grotestraat, Bekenhorst, De Schoener en 't Dijkhuis. De optocht zal via de zijingang naar binnen gaan bij 't Dijkhuis. Hier is tevens het einde van de optocht. De kinderen krijgen bij het verlaten van 't Dijkhuis nog iets lekkers aangeboden. De grote Palmpasenstok wordt na de optocht aangeboden aan de bewoners van 't Dijkhuis, zodat zij nog wat langer kunnen genieten van deze prachtige Palmpasenstok.

Palmpasenstok maken
De Palmpasenoptocht wordt ieder jaar georganiseerd door de Stichting Folkloregroep Borne en de Scoutinggroep St. Stephanus Martina. In de week voor Palmzondag wordt door leden van de Folkloregroep buxus gesnoeid en deze wordt naar alle Bornse scholen gebracht. Samen met de buxus ontvangen zij een schrijven waarin uitgelegd wordt hoe een originele Palmpasen er uit hoort te zien en een voorbeeld. Deze uitleg en een stukje historie is ook terug te vinden op de website www.folkloregroepborne.nl.