Shutterstock
Shutterstock Foto:

Schoolzwemmen moet veiliger

HENGELO - Ieder kind in Hengelo moet veilig kunnen zwemmen. Om dit te bereiken gaan de scholen in Hengelo werken met een nieuw protocol voor schoolzwemmen.

Aanleiding is de landelijke discussie over veiligheid en aansprakelijkheid omtrent schoolzwemmen, naar aanleiding van de spraakmakende dood van een meisje dat niet goed kon zwemmen in 2015. Dit was ook in Hengelo aanleiding om de veiligheid rond schoolzwemmen tegen het licht te houden. Afgelopen week werd het nieuwe protocol besproken bije en bijeenkomst in het Twentebad.

Duidelijkheid
Het nieuwe protocol geeft duidelijkheid over wie wanneer verantwoordelijkheid heeft zodat dit voor alle deelnemers duidelijk is. Eind vorig jaar heeft de Vereniging Sport en Gemeenten (VGS) het protocol Veiligheid en Toezicht Schoolzwemmen uit 2007 opnieuw kritisch bekeken en aangepast. De gemeente Hengelo onderschrijft het belang van het protocol en heeft het daarom besproken met vrijwel alle scholen in Hengelo.

Bijzonderheden melden
In het nieuwe protocol zijn vooral meer afspraken gemaakt over het melden van bijzonderheden, onder meer over kinderen die de Nederlandse taal niet goed spreken, slecht kunnen zwemmen of een beperking hebben. Daarnaast zijn de verschillende taken en verantwoordelijkheden van scholen en Hengelo Sport opnieuw beschreven.

Schoolzwemmen
Reddingsbrigade Nederland deed onlangs nog een dringende oproep voor het belang van schoolzwemmen, omdat ze een afnemende zwemvaardigheid bij kinderen signaleren. De Hengelose basisschoolkinderen hebben het geluk dat alle scholen meedoen met de natte gymlessen van Hengelo Sport, de sportstimuleringsorganisatie binnen de gemeente. Doel van de zwemlessen is niet om kinderen een zwemdiploma te laten halen, want dat hebben ze meestal al. De natte gymlessen zijn er vooral voor bedoeld om de zwemvaardigheden van de kinderen te verbeteren door ze bijvoorbeeld les te geven in wakzwemmen en reddingszwemmen. Kinderen zonder diploma worden wel gestimuleerd om dit alsnog te halen.