Column Yarden: Suikeroompje

Op een trieste, regenachtige dag kreeg ik de melding van overlijden van meneer Jan ten Hof.

Zijn neef vertelde me dat hij de contactpersoon was, aangezien meneer Ten Hof zijn vrouw ook al was overleden. Deze neef was het kind van de enige broer van meneer Ten Hof ofwel oom Jan. We spraken later die dag af in het huis van zijn oom. De neef en zijn twee zussen woonden wat verder weg en zo konden we allemaal bij elkaar komen om alles te bespreken. In het huis werd ik hartelijk welkom geheten door de familie en onder het genot van een kopje thee kwamen de verhalen.

Oom Jan miste zijn vrouw al geruime tijd. De ouders van de neef en zijn zussen waren allebei al vroeg overleden en zo werd hun oom eigenlijk een beetje hun vader. Hij stond ze met raad en daad terzijde. Hij was van beroep timmerman en dit kwam goed van pas bij het kopen of verbouwen van hun huizen. Het contact was heel goed en hij mocht deze kinderen graag wat toestoppen. Wanneer ze dan zeiden dat dat helemaal niet nodig was klonk het steevast "ik geef het jullie liever met een warme hand dan met een koude". De feestdagen vierden ze altijd samen en de laatste keer had hij enorm genoten van het lekkere eten en een goeie borrel. Maar nu was hij dus plotseling overleden, zomaar in z'n slaap. Ze hadden al besloten om hem thuis op te baren en bleven om de beurt bij hem zodat hij niet alleen was.

Ze kozen voor een mooie robuuste steigerhouten kist met in het bloemstuk zijn eigen oude vertrouwde spiekerbak. Op de dag van de uitvaart vertrokken we allemaal met elkaar uit het gezellige huis van oom Jan. De neef reed mee in de rouwauto en begeleidde tot het laatst toe zijn geliefde oom. Het was een mooi, intiem afscheid met veel lieve woorden over hun suikeroom. Na afloop was er lekker eten en natuurlijk een borrel. "Proost, oom Jan…"

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HvH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.