Shutterstock
Shutterstock Foto:

Hengeloërs moeten
uit de eenzaamheid komen

HENGELO - Eenzaamheid komt helaas nog vaak voor in Nederland. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 40 procent van de volwassenen in Nederland zich eenzaam voelt. Bijna 10 procent voelt zich zelfs ernstig of zeer ernstig eenzaam. De gemeente Hengelo wil hier graag verandering in brengen.

Eenzaamheid is een probleem dat in alle leeftijdsgroepen voor komt. Wel zijn mannen vaker eenzaam dan vrouwen. Ook neemt eenzaamheid toe met de leeftijd; vanaf 76 jaar voelt een steeds groter percentage mensen zich emotioneel eenzaam. Van de 85-plussers voelt bijna tweederde zich eenzaam. Ook komt eenzaamheid vaker voor bij laagopgeleiden en mensen met een laag inkomen.

Meer activiteiten
De gemeente Hengelo wil graag meer activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden in Hengelo realiseren. Onder de noemer Kom Meedoen stelt de gemeente een unieke subsidie beschikbaar. Deze regeling omvat 150.000 euro, bestemd voor het organiseren van nieuwe groepsactiviteiten die gericht zijn op ontmoeting en dag- en vrijetijdsbesteding. Het gaat dan om activiteiten die gericht moeten zijn op mensen met een licht verstandelijke beperking, psychische problematiek of in een ongewenst sociaal isolement zitten. Per activiteit kunnen initiatiefnemers 30.000 euro aan subsidie aanvragen.

Laagdrempelig
De insteek is om meer leuke en laagdrempelige activiteiten in de diverse wijken te realiseren. Leuke dingen, waar een gemiddelde buurtbewoner zomaar eens binnen kan stappen zonder doorverwijzing of dergelijke. De subsidie is aan te vragen via het aanvraagformulier op www.hengelo.nl. Mensen die zelf geen activiteit op kunnen zetten maar wel een goed idee hebben kunnen dit indienen bij de gemeente Hengelo, via zorgloket@hengelo.nl

Elders in Twente
In meer Twentse gemeenten zijn al leuke initiatieven opgezet om in te spelen op de huidige en toekomstige eenzaamheid bij inwoners. Zo kent Oldenzaal het concept van De Actieve Ontmoeting, waarbij buurtbewoners samen sporten en elkaar ontmoeten om zo sociaal actief te blijven.