Afbeelding
Foto:

Maak melding van mogelijke hennepkwekerij

HENGELO - De gemeente Hengelo roept inwoners op om melding te maken wanneer zij ergens een verdachte situatie zien die zou kunnen duiden op een hennepkwekerij.

De afgelopen tijd worden al regelmatig hennepkwekerijen opgerold in Twente, maar de problematiek is waarschijnlijk nog veel groter dan gedacht op dit moment. Dit bleek al uit de politiecijfers van het district Oost-Nederland over vorig jaar. De politie ontmantelde vorig jaar in onze regio 761 hennepkwekerijen, waarmee wij helaas koploper zijn. Landelijk werden afgelopen jaar 4.670 kwekerijen opgerold, hoewel netbeheerders schatten dat er zo'n 30.000 hennepkwekerijen zijn in Nederland. Hennepteelt blijft zeer lucratief, zeker in Twente waar export richting Duitsland een mooie inkomstenbron is voor criminele organisaties. Daarnaast is de politie voor het oprollen van kwekerijen sterk afhankelijk van tips; de aanpak van hennepteelt is niet altijd de hoogste prioriteit.

Risico's
Hennepteelt is niet een op zichzelf staande vorm van criminaliteit. Ook is het lang niet zo onschuldig als mensen denken. Het beeld van de ex-hippie die thuis vijf planten heeft staan voor privé gebruik gaat niet op. Kwekerijen zijn vaak professioneel en op grote schaal opgezet waarbij zij gebruik maken van illegaal afgetapte stroom. Dit levert dan weer risico's op voor omwonenden. Daarnaast is hennepteelt ook sterk verbonden met criminele organisaties en andere vormen van georganiseerde misdaad. Hennepteelt draagt dan ook bij aan onveiligheid in de buurt.

Signalen
De gemeenten, politie, woningbouwverenigingen en netbeheerders werken al nauw samen om dit aan te pakken. Een 'onderbuikgevoel' bij buurtbewoners blijkt vaak goed te kloppen. Een hennepkwekerij is te herkennen aan diverse signalen. Zoals stankoverlast door een sterke geur zoals bij een koffieshop. Een 'onbewoond' huis waar 's avonds of 's nachts mensen komen. Bouw en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen. Condensvorming op de ramen. Warme muren, vloeren en plafonds en de aanwezigheid van afzuiginstallaties of extra ontluchtingspijpen zijn ook enkele signalen.