Afbeelding
Foto:

Buurtbemiddeling succesvol in Oldenzaal

OLDENZAAL - Sinds enkele jaren zijn er verschillende vrijwilligers werkzaam in Oldenzaal voor de buurtbemiddeling. Zij zetten zich in voor het bemiddelen tussen buren die overlast van elkaar ervaren. Deze manier van bemiddelen blijkt succesvol, in zo'n 70% van de gevallen wordt het conflict opgelost.

Buurtbemiddeling richt zich op een vroegtijdige aanpak van burenproblemen zoals kleine irritaties en lichte vormen van overlast tussen buren en buurtgenoten. Voorbeelden van overlast zijn: geluid, huisdieren, kinderen, stank, rommel, parkeren, pesterijen en intimidatie. Via buurtbemiddeling proberen de bemiddelaars de communicatie op gang te brengen en wordt er gewerkt aan een beter onderling begrip. De aanvragen voor buurtbemiddeling komen via de inwoners zelf maar ook via de wijkagent, BOA of de WBO. In 2017 zijn ruim 30 aanvragen voor buurtbemiddeling ontvangen uit heel Oldenzaal. In de meeste gevallen betreft het geluidsoverlast, maar ook tuinonderhoud en overlast door huisdieren spelen regelmatig een rol.

Vrijwillig
In bijna 70% van de kwesties komt men tot een oplossing. Dit gebeurt mede door de inzet van enthousiaste, goed getrainde vrijwilligers, die de buren helpen om met elkaar in gesprek te komen. De buurtbemiddeling is altijd op vrijwillige basis en is gratis. Ook in 2018 kan buurtbemiddeling ingezet worden voor het aanpakken van burenproblemen. Oldenzalers die meer informatie willen kunnen contact opnemen met Impuls via telefoonnummer 0541 571414 of mailen naar buurtbemiddeling@impuls-oldenzaal.nl.