Afbeelding
Foto:

Hengeloërs komen in actie tegen zwerfafval

HENGELO - Wie zijn ogen eens goed de kost geeft in Hengelo valt op dat er nog wel eens aardig wat zwerfafval op straat ligt. Hoewel veel mensen vrij milieubewust en duurzamer ingesteld zijn tegenwoordig, zijn er ook mensen die het niet zo nauw nemen met de openbare ruimte. Met deze gedachte wordt op zaterdag 24 maart de landelijke Opschoondag gehouden.

Op deze dag gaan mensen in het hele land de straat op om zwerfafval op te ruimen in hun eigen wijk of buurt. Deelname is makkelijk; gewoon een bezem pakken en meevegen. Daarnaast zijn er ook meer georganiseerde acties in de regio, deze zijn te vinden op www.supportervanschoon.nl. In Hengelo organiseert Smallsteps Kids georganiseerde opruimacties, bij de Henry Woodstraat en Klaas de Rookstraat. Al zo'n veertig mensen hebben aangegeven deel te nemen. De gemeente en initiatiefnemers hopen dat de actie ook mensen zal inspireren om buiten de actie actiever afval op te ruimen.

Probleem
De landelijke Opschoondag werd enkele jaren geleden in het leven geroepen om het probleem van zwerfafval onder de aandacht te brengen. Veel mensen vinden zwerfafval storend. Naast dat dit zorgt voor een lelijke aanblik op straat vervuilt het ook de bodem en trekt het ongedierte aan. Zwerfafval is dan ook één van de grootste ergernissen in de openbare ruimte. Als iedereen een uurtje de handen uit de mouwen steekt is de buurt al snel een stuk schoner.

Preventie
Zwerfafval blijkt in de praktijk maar moeilijk uit te bannen. Om dit probleem permanent op te lossen is een gedragsverandering nodig. Maar het stimuleren van sociaal wenselijk gedrag - netjes je rommel in een afvalbak gooien - is vaak erg lastig. De afgelopen tijd gaat dan ook de roep op om actiever ontmoedigingsbeleid toe te passen zoals het verruimen van statiegeld op meer producten.