Shutterstock
Shutterstock Foto:

Cool2BFit in Hengelo

HENGELO - De kinderen in Hengelo moeten meer bewegen (en volwassenen ook!). Met dit doel gaat op maandag 19 maart weer een nieuwe ronde Cool2BFit van start. Dit is een sportief programma, gericht op kinderen met overgewicht tussen de 7 en 13 jaar.

Het programma wil deze kinderen een positieve verandering van hun leefstijl aanleren. Jong geleerd is oud gedaan zo leert de ervaring, dus op jonge leeftijd inzetten op gezondheid verdient zichzelf uiteindelijk weer terug. Overgewicht is immers ook een belangrijke risicofactor voor gezondheidsklachten als ze volwassen zijn. Cool2BFit is een programma van een half jaar. Onder begeleiding van een diëtist, kinderpsycholoog, kinderfysiotherapeut en sportinstructeur gaan zij werken aan hun totale gezondheid. De kosten hiervoor worden grotendeels vergoed door de gemeente Hengelo en de eigen zorgverzekering. Het project verdient zich uiteindelijk terug door de lagere uitgaven aan zorg.

Groeiend probleem
Overgewicht onder kinderen en jongeren blijkt helaas hardnekkig om aan te pakken. Ondanks deze en andere gezondheidsprogramma''s is toch nog één op de acht kinderen tussen de 4 en 13 jaar te zwaar of dreigt dit te worden. Meisjes iets meer dan jongens. Naast de fysieke problemen zoals hoge bloeddruk en diabetes heeft dit ook een psychische impact. Kinderen met overgewicht worden vaker gepest.

Afwisselen en leuk
Tijdens het programma sporten de kinderen intensief, zowel in de gymzaal als in het Twentebad. Het is niet alleen maar werken, er wordt een leuk en afwisselend programma aangeboden met sporten zoals fitness, aerobics, steps en sport en spel. Ook zijn er ouder- en kindbijeenkomsten waar groepsvoorlichting en adviezen worden gegeven. Daarna komen de kinderen, zes maanden lang, wekelijks bijeen op een sportschool of sportvereniging om gezamenlijk te sporten onder deskundige leiding. Opnieuw wordt een zeer gevarieerd programma aangeboden waar plezier in bewegen voorop staat. Na de intensieve periode van een half jaar worden de kinderen nog een jaar lang begeleid om de veranderde leefstijl op langere termijn te leren volhouden. Kijk ook op: www.cool2bfit.nl.