Afbeelding
Foto:

GroenLinks zet de bloemetjes buiten

TWENTE - GroenLinks zet de bloemetjes buiten in Overijssel. Met deze slogan wil de partij zich niet alleen in de kijker spelen bij de kiezer, maar ook actief bijdragen aan de Overijsselse biodiversiteit.

Met deze gedachte gaan de lokale afdelingen in Almelo, Deventer, Dinkelland, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Raalte en Steenwijkerland de komende weken zakjes met bloemenzaad uitdelen. Zo'n 11.000 zakjes zijn beschikbaar, voldoende om bijna 14 voetbalvelden in te zaaien.

Biodiversiteit
Met de actie wil GroenLinks aandacht vragen voor het verbeteren van biodiversiteit en het ecosysteem voor bijen, vlinders en insecten. Het is code 'rood' voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75 procent zijn afgenomen. En dat terwijl bijen en insecten ontzettend belangrijk zijn voor het bestuiven van bloemen, planten en bomen, en dus ook van onze groenten en fruit.

Planten
De zakjes bloemenzaad worden door GroenLinks leden verspreid in hun gemeenten. "We vragen onze inwoners om het bloemenzaad te zaaien in hun tuin of op braakliggende terreinen waardoor zij fraaie ecolinten gaan vormen. Dat is niet alleen goed voor de bijen, maar je tuin of buurt fleurt er natuurlijk ook erg van op!", aldus GroenLinks. De actie is niet bepaald uniek te noemen; er zijn ook al veel andere initiatieven in de brede regio om meer diverse bloemen aan te planten ten behoeve van insecten. Zo zijn in diverse plaatsen al initiatieven zoals de 'Groene Loper' actief, waarbij ook bijvriendelijke beplanting aangeplant is.