Afbeelding
Foto:

Hengelo dementievriendelijk

HENGELO - De samenleving zal sterk veranderen de komende jaren. Door de toenemende vergrijzing zal ook dementie een steeds grotere rol gaan spelen in de samenleving. De gemeente Hengelo wil hier graag op inspringen door dementievriendelijk te worden.

Dementievriendelijke gemeenten springen al actief in op de verwachte toename van het aantal dementerenden in ons land. Op dit moment kampen ongeveer 300.000 Nederlanders met deze ziekte. Hoewel het enigszins koffiedik kijken is, is het goed mogelijk dat dit aantal in de toekomst fors zal stijgen. Het behandelen van dementie is namelijk nog maar beperkt mogelijk. Gelukkig kunnen bedrijven en organisaties al wel zelf actie ondernemen om dementievriendelijk(er) te worden. Zo krijgen bijvoorbeeld cassiƩres in supermarkten vaker te maken met mensen die moeite hebben met het afrekenen van boodschappen. Maar ook aan de gemeentelijke balies en bij woningcorporaties zijn dementerenden soms een moeilijke groep. Hoe benader je iemand die wellicht niet alles mee krijgt wat je ze vertelt? Hoe bescherm je deze kwetsbare groep zonder hun menswaardigheid aan te tasten? Vraagstukken waar organisaties mee kunnen zitten.

Bijeenkomst
De bijeenkomst is op donderdag 8 maart en de aanmelding is inmiddels gesloten. Het programma bestaat uit een uitleg over dementie met cijfermatige onderbouwing. Ook zal gepraat worden over de dementievriendelijke ambities. De gemeente zal afsluitend ook een intentieverklaring tekenen om dit jaar concrete stappen te zetten.