Shutterstock
Shutterstock Foto:

'Werk samen voor Islamitische
begraafplaats in Twente'

HENGELO - De dood is een thema waar geen van ons graag aan denkt. Maar toch hoort ook dit aspect bij het leven. Voor de gemiddelde Nederlander is de keuze vaak alleen tussen begraven worden of crematie. Maar voor een belijdend moslim is deze keuze nog wat lastiger: wil hij of zij begraven worden in Nederland of wellicht in een Islamitisch land? Helaas zij islamitische begraafplaatsen in Nederland namelijk dun bezaaid. Daar moet verandering in komen, zo ziet ook BurgerBelangen Hengelo.

In Nederland zijn Islamitische begraafplaatsen vaak onderdeel van een reguliere gemeentelijke begraafplaats. Maar, deze zijn veelal niet meer dan een 'basisvoorziening', zo benadrukt ook de Stichting Islamitisch Begraafplaatswezen. Een échte, uitsluitend Islamtitische begraafplaats moet aan diverse eisen voldoen. Zo is voor moslims de eeuwigdurende rust erg belangrijk. Ruimen van deze graven is dan ook uit den boze. Ook worden overledenen begraven op de rechterzij met het gezicht naar Mekka. Het ontwerp van de begraafplaats is ook onderdeel van de Islamitische identiteit, zoals de ommuurde tuin of 'Faradis'; symbolisch voor het paradijs.

Behoefte
Er is een duidelijke behoefte om ook in Twente passend begraven te kunnen worden. In onze regio kunnen zij alleen terecht op het Islamitische gedeelte van de algemene begraafplaats in Hengelo. BurgerBelangen Hengelo roept het college van B&W dan ook op om samen met de andere Twentse gemeenten te kijken naar mogelijkheden om een uitsluitend Islamitische begraafplaats te realiseren. "Ook bij het lijsttrekkersdebat van de Samenwerkende Turkse Verenigingen is hier even over gesproken (...) Demografische ontwikkelingen en de veranderende samenstelling van de bevolking brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Als gemeente en regio moeten wij hierop anticiperen en zo mogelijk tijdig maatregelen nemen.", aldus de fractie. Juist voor de integratie in de Nederlandse samenleving is het belangrijk dat ook de dood, naast het leven, een plek krijgt. De fractie heeft dan ook de hoop dat er in overleg met de andere Twentse gemeenten en de Euregio een plan gemaakt kan worden om tot een goede begraafplaats te komen.