Afbeelding
Foto:

HENGELO - In de serie 'Uit het Verleden van Hengelo' kijken we maandelijks naar een historisch pand of locatie in Hengelo. In deel 6 staan de Ariënsschool en het badhuis centraal.

De Plantaanbomen vertonen ontluikende bladeren, dat geeft meteen weer wanneer deze foto gemaakt is. op 15 mei 1970. De fotograaf is aanwezig op een driesprong. Links en rechts de Oldenzaalsestraat. Midden de Wemenstraat. Achter zijn rug de Eikstraat. Toen ik deze foto maakte heb ik gewacht tot het verkeer enigzins tot bedaren kwam, want in 1970 was er van de E8 nog geen sprake. Voor de E8 aangelegd werd was dit een weg die zeer druk was. In de vorige eeuw was dit een weg die door de postkoets al in gebruik was. Het was namelijk de verbindingsweg tussen Deventer en Münster. In 1970 toen de foto gemaakt is, zijn er tellingen verricht waarbij geconstateerd is dat iedere seconde een voertuig passeerde. De weg rechts is dus de Wemenstraat, een oude weg die naar het centrum voert. De Wemenstraat werd in het verleden ook wel de Weemengaanden genoemd. Hetgeen wil zeggen de weg die bij de Pastorie v.d. Sint Lambertuskerk hoorde en daar de tuin die verwijst naar het woord gaarden. U ziet dat de Wemenstraat opgedeeld is in twee banen met in het midden drie bomen. Dit is zo gebleven tot 1980. Toen heeft men er één weg van gemaakt.

Het is een prachtig gebouw wat vermeld is op de monumentenlijst. In de gevel aan de voorzijde is in ornamenten het wapen van Hengelo aangebracht. Aan de rechterzijde v.d. school achter de derde boom ziet u een gedeelte aan de school waarvan een deel niet meer aanwezig is. Tijdens het grote bombardement van 6 oktober 1944 stak een van de plantaanbomen met zijn wortelstam uit het dak. Dit gedeelte van de school is nooit meer opgebouwd. Het is een van de zichtbare overblijfselen van het bombardement uit 1944. De ariënsschool is al een aantal jaren niet meer in gebruik en zal in de naaste toekomst tot appartementen verbouwd worden. Dit is een voorbeeld, wat zeer prijzenswaardig is, van hergebruik van oude gebouwen waar wij alleen maar verheugd om kunnen zijn. Dit hergebruik vind de laatste tijd herhaaldelijk plaats. Wij denken bijvoorbeeld aan de Bernardusschool aan de Steynstraat, Waarbekenschool aan de Twekkelerweg en de Wilderinksschool. Links naast de Ariënsschool is het badhuis, niet zichtbaar op de foto, aanwezig.

Op dit badhuis wil men een woontoren bouwen. het is voor de schrijver van dit artikel en voor veel Hengeloërs onbegrijpelijk dat er toestemming voor het bouwen van een grote toren op het badhuis verleend is. Het wil de tegenstanders van deze toren voorkomen dat de gemeente en monumentencommissie met twee maten meet. Elders in onze stad mag men aan een monument geen zier veranderen aan de buitenzijde. Nu met dit badhuis wordt er iets gedaan, als de plannen doorgaan, wat onherstelbaar en onbegrijpelijk is. Ik roep de Hengelose bevolking op om die toren op het badhuis geen doorgang te laten vinden. Nog is het niet te laat om het erfgoed van onze voorvaderen niet te verminken. Wij kijken nog eenmaal naar de foto met zijn rustige omgeving in 1970. Nu raast iedere seconde een auto voorbij. Een groot verschil met 2018.

Het gaat u goed, tot een volgende keer
Marinus van Rooij