Druk, druk, druk.

Het verzorgingshuis meldde het overlijden van mevrouw De Laan. Ze had alleen een verre nicht die ook nog eens ver weg woonde en dus niet in de gelegenheid was haar geregeld te bezoeken.

Ik nam contact op met deze nicht om het één en ander te overleggen. Ik sprak haar voicemail in en wachtte rustig af totdat ze me zou terugbellen. We hadden inmiddels op verzoek van de verpleging een koeling gebracht omdat ook zij niet wisten waar mevrouw De Laan opgebaard mocht worden. Aan het eind van de dag kreeg ik de nicht aan de telefoon. Het was donderdag en ze kon zaterdagmiddag wel komen om in het kleine appartement van haar oudtante de uitvaart te bespreken. Haar oudtante mocht naar het uitvaartcentrum, de verpleging kon het beste kleding uitzoeken en een eenvoudige kist moest het worden. De verpleging was ontdaan en verdrietig door deze gang van zaken en zochten met alle liefde kleding uit voor mevrouw De Laan. Blij dat ze dit voor haar konden doen. Op die bewuste zaterdagmiddag sprak ik met de nicht. Ze vertelde dat ze eigenlijk veel te druk was voor dit soort zaken. Op bezoek was ze ook haast nooit geweest, van een innige band kon je niet spreken.

Het werd me snel duidelijk dat het een crematieplechtigheid moest worden in zeer kleine kring. Het bepalen van de datum voor de uitvaart had nogal wat voeten in aarde. Geen tijd, druk, druk, druk… Het heeft toch echt een flink aantal dagen geduurd tot aan de dag van de uitvaart. Ik vroeg haar of er nog gesproken zou worden en zo ja, door wie maar het maakte haar niks uit. Met haar toestemming benaderde ik een spreekster die met de twee beste vriendinnen van mevrouw De Laan een gesprek voerde en via e-mail met de nicht contact had. De plechtigheid was gelukkig wel heel mooi. Een waardig afscheid van mevrouw De Laan maar wel met een dubbel gevoel. Aan het einde van de koffietafel vroeg de nicht aan de vriendinnen of ze nog een aandenken uit het appartement wilden en zo ja, dan wel een beetje snel als het kon want tja… druk, druk, druk.

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een derde uitgave verschenen. Deze derde bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HvH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.