Afbeelding
Foto:

Oproep stembureauleden voor Oldenzaal succesvol

OLDENZAAL - De oproep van de gemeente Oldenzaal om meer stembureauleden en tellers te vinden was een succes. Inmiddels hebben ruim 156 Oldenzalers aangegeven graag hun handen uit de mouwen te willen steken tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Op 21 maart zijn niet alleen de gemeenteraadsverkiezingen maar zal ook een raadgevend referendum gehouden worden. Omdat de stemcomputer natuurlijk al jaren geleden afgeschaft is, zal ook nu weer het rode potlood ter hand genomen moeten worden. Nadeel is wel: met veel partijen, veel kandidaten én een referendum zal het tellen van de stemmen ook een aanzienlijke tijd in beslag nemen.

Helpende handen
De gemeente Oldenzaal deed daarom de afgelopen weken ene oproep aan inwoners om mee te helpen met de bemensing van de stembureaus. Dit leverde 156 aanmeldingen op; een mooi resultaat. De gemeente bedankt al deze mensen hartelijk voor hun getoonde betrokkenheid bij de verkiezingen. Burgemeester Theo Schouten – voorzitter van het centraal stembureau: "Ik vind het fantastisch dat zoveel Oldenzalers bereid zijn om hun steentje bij te dragen op deze belangrijke dag. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de verkiezingen zo goed mogelijk verlopen."

Samenstelling
De samenstelling van de extra aanmeldingen is divers, hoewel gepensioneerden natuurlijk oververtegenwoordigd zijn. Er namen 13 personen onder de 30 jaar oud deel. Dit was ook een nevendoel voor de gemeente: een wat jongere doelgroep actief maken in dit stemproces. Zo wierven ook Dinkelland en Tubbergen specifiek stembureauleden uit een wat jongere groep. De gemeente heeft deze personen verdeeld over de stembureaus en daarbij een mix gemaakt van jong en oud, nieuwe en ervaren (110 personen) medewerkers.

Hoe nu verder?
Na de goedkeuring van het college van B&W ontvangen de ingedeelde personen bericht bij welk stembureau zij verwacht worden. Ook worden zij uitgenodigd voor een (verplichte) instructiebijeenkomst op woensdag 21 februari 2018. De overige personen krijgen bericht dat zij bij de komende verkiezingen geen zitting hebben op een stembureau, maar uiteraard bedankt de gemeente ook hen hartelijk voor hun aanmelding.