Shutterstock
Shutterstock Foto:

Hengelo bouwt aan mooie toekomst

HENGELO - De gemeente Hengelo is bezig om letterlijk en figuurlijk te bouwen aan een mooie toekomst. Aangenaam wonen in Hengelo staat of valt met een voldoende passend woningaanbod voor diverse doelgroepen. Afgelopen jaar zijn 286 nieuwe woningen gerealiseerd en ook de komende jaren staat er nog veel te gebeuren.

De 286 nieuwe woningen die afgelopen jaar gebouwd zijn, zijn voor een groot deel gebouwd op bestaande locaties die eerst kantoren, scholen of winkels waren. Zo werden 143 woningen gerealiseerd door bestaande panden te transformeren naar woningen. Leegstand heeft dus in Hengelo ook een zeker positief effect gehad. De bouw van 286 woningen in een jar is een zeer mooi resultaat; het aantal ligt fors hoger dan in voorgaande jaren.

Mooi resultaat
Wethouder Marcel Elferink is positief gestemd over de nabije toekomst: "Ook de komende jaren zal in Hengelo volop gebouwd gaan worden en zullen veel nieuwe woningen of appartementen opgeleverd worden. De woningbouw in Hengelo zit over de volle breedte nadrukkelijk weer in de lift".

Omtoveren
Sommige bouwprojecten spraken erg tot de verbeelding. Zo werden in de voormalige Waarbekenschool 26 woningen gerealiseerd en 21 woningen in de voormalige bank aan de Enschedesestraat. Dit laatste ging weliswaar niet zonder slag of stoot; omwonenden waren geen fan van de verbouwing. Voor gemeenten zoals Hengelo heeft het bouwen op bestaande locaties juist een voorkeur, omdat zo leegstand en lelijke gaten voorkomen kunnen worden. Zeker gezien groeiende leegstand bij winkels, kerken en kantoorruimte zoals landelijk zichtbaar was de afgelopen jaren.

De toekomst
Het woningbouwprogramma 2018-2027 heeft een grote ambitie. Dit omvat de bouw van maar liefst 2.230 woningen de komende jaren. Het gaat hierbij zowel om transformatie van panden als nieuwbouw. Zo ziet de gemeente dat er volop gebouwd wordt in Park Veldwijk, Dalmeden en in Broek. Marcel Elferink: "En wat te denken van de ontwikkelingen in de Nieuwe Es. De renovatie van de flats schiet hard op. De woningmarkt draait goed, al zullen mensen die op zoek zijn naar een woning dat misschien anders ervaren. Een woning is zo verkocht, echt een wereld van verschil met twee jaar geleden."

Trendbreuk
De gemeente Hengelo sprak in de Woonvisie af dat er meer aandacht komt voor transformatie van panden naar wonen. De wethouder wijst op de positieve effecten van transformatie: "Door gebouwen te transformeren zorgen we voor meer betaalbare woonruimte in Hengelo, zorgen we voor minder leegstand e´n zorgen we ervoor dat oude, monumentale gebouwen behouden blijven. Bijvoorbeeld de Telgenflat, met ruim 80 nieuwe appartementen een prachtige toevoeging voor de binnenstad in 2018". Kwetsbare Hengeloe¨rs vormen een belangrijk aandachtspunt in het woonbeleid van de gemeente Hengelo. Zo kwamen er 26 zorgappartementen in de Slangenbeek en 18 zelfstandige woningen met zorg (Wopit) aan de Geerdinksweg bij.