Afbeelding
Foto:

Oldenzaal krijgt Blijverslening

OLDENZAAL - Inwoners van Oldenzaal kunnen waarschijnlijk binnenkort gebruik gaan maken van een nieuwe 'blijverslening'. Het college van B&W heeft nu een voorstel klaarliggen voor de gemeenteraad om zo'n lening in te voeren.

De blijverslening is de tegenhanger van de inmiddels bekende starterslening waarmee mensen hun eerste huis kunnen kopen. De blijverslening is er op gericht om mensen juist langer te laten wonen in hun bestaande woning, specifiek wanneer ze een dagje ouder worden. Met de blijverslening kunnen inwoners tegen gunstige rente geld lenen voor de noodzakelijke woningaanpassingen.

Veel mogelijk
Er is namelijk best veel mogelijk om ook op hogere leeftijd langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Het gaat hierbij om zowel grotere als kleinere aanpassingen; uiteenlopend van een badkamerrenovatie om deze veilig en toegankelijk te maken, bijvoorbeeld door drempels te verwijderen en een inloopdouche aan te brengen.

Foefjes
Maar ook het toepassen van domotica is mogelijk. Dit zijn bijvoorbeeld op afstand bedienbare lampen en gordijnen; allemaal handige foefjes om zo risico's en problemen weg te nemen voor de bewoner op leeftijd. De huidige trend is dat ouderen veel minder snel in aanmerking komen voor een verpleeg- of verzorgingstehuis, waardoor langer zelfstandig wonen ook een belangrijk thema is voor de gemeente Oldenzaal om in te spelen op deze toekomstige behoefte.

De lening
Met de blijverslening kunnen inwoners en eigenaren hun woningaanpassing financieren. De blijverslening kan worden aangevraagd bij de gemeente door middel van het aanleveren van offertes voor de geplande maatregelen. De SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting) voert de regeling uit. Er zijn consumptieve leningen voor eigenaar-bewoners of huurders en hypothecaire lening voor eigenaar-bewoners. Het is nu nog niet mogelijk om de lening aan te vragen. Eerst zal de gemeenteraad een besluit nemen over het instellen van de blijverslening. De gemeenteraad behandelt dit voorstel tijdens het politiek forum van 5 februari. Na de besluitvorming is informatie over de lening te vinden op www.oldenzaal.nl.