Afbeelding
Foto:

Boekverkoop voor bibliotheek Sint Maarten

HENGELO - Op 6 september 2017 raasde de orkaan Irma over Sint Maarten. Ook de openbare bibliotheek, Philipsburg Jubilee Library, bleef niet gespaard. Het gebouw is zwaar beschadigd, bijzondere boekencollecties zijn vernietigd en het medialab is leeggeplunderd. Bibliotheek Hengelo wil helpen bij de wederopbouw en doneert alle opbrengsten van de boekverkoop op zaterdag 10 februari aan de landelijke actie Boekenstorm voor Sint Maarten.


De actie is het initiatief van bibliothecarissen en bibliotheken in heel Nederland. In overleg met de directeur van Philipsburg Jubilee Library, Monique Alberts, zijn de prioriteiten voor de actie vastgesteld. De donaties gaan naar het herstellen van de bibliotheekfunctie door middel van noodgebouwen en het creëren van een plek waar de kinderen weer onderwijs kunnen genieten. Bovendien wordt een deel gebruikt voor de aanschaf van e-boeken, e-readers, tablets en laptops om het medialab weer in te kunnen richten.

Wederopbouw
De dienstverlening van de bibliotheek is inmiddels, zo goed en zo kwaad als het gaat, weer op gang gebracht. Het gebouw is provisorisch toegankelijk, het internetcafé en de studieruimte zijn weer open en eind december vond alweer de jaarlijkse kerstmarkt plaats. Zo helpt de bibliotheek de inwoners van Sint Maarten om het normale leven weer op te pakken.Er blijft nog veel geld nodig om alle schade te herstellen.

Opvang kinderen
Orkaan Irma heeft niet alleen veel materiële schade aangericht. Voor veel kinderen was het doorstaan van de krachtigste orkaan ooit in het Caraïbisch gebied een traumatische ervaring. De bibliotheek helpt hen, met hulp van lokale zorgverleners, bij het verwerken van de psychische schade door spellen, boeken, verhalen en muziek. Zo wordt geprobeerd het leven op Sint Maarten weer op te bouwen.

Boekverkoop
De boekverkoop voor Sint Maarten vindt plaats op zaterdag 10 februari van 09.00 tot 16.00 uur in de Bibliotheek Hengelo Stad, Beursstraat 34. Er worden afgeschreven boeken, tijdschriften en dvd's verkocht. Alle opbrengsten daarvan worden geschonken aan de Philipsburg Jubilee Library op Sint Maarten. Let op: aankopen kunnen alleen gepind worden. Een donatie in contant geld kan achtergelaten worden in de aanwezige donatiebox.