Afbeelding
Foto:

Gemeente Hengelo niet blij met sluiting spoedeisende hulp ZGT

HENGELO - De Ziekenhuisgroep Twente is van plan om de spoedeisende hulp in het ziekenhuis van Hengelo per 1 april te sluiten. De sluiting hing al een tijdje in de lucht, maar dit is nu officieel.

De ZGT spreekt zelf van een 'aanscherping van het locatiebeleid' waarbij naast Hengelo ook een en ander zal veranderen in Almelo. Het doel is om het ziekenhuis ook op langere termijn financieel gezond te houden. Dit heeft als gevolg dat de spoedeisende hulp in Hengelo per 1 april dicht gaat; patiënten worden dan in ALmelo opgevangen. De ZGT is wel in gesprek met de huisartsen voor een mogelijke andere invulling van de acute zorg voor Hengelo. Per 1 juli worden linische cardiologie, de CCU (Cardio Care Unit) en de EHH (Eerste Hart Hulp) van Hengelo verplaatst naar Almelo. De fasttrack poli cardiologie blijft in Hengelo, ook voor patiënten uit Almelo. De ZGT is van mening dat er hierdoor 'niets' verandert voor patiënten, behalve de extra reistijd.

Reactie college
Het Hengelose college van B&W heeft natuurlijk een wat andere mening. De Hengelose politiek sprak zich de afgelopen maanden al meermaals uit voor het behoud van deze diensten in het lokale ziekenhuis. Zij vrezen dat de veranderingen wel degelijk negatief uit zullen pakken. "Dit besluit is buitengewoon pijnlijk voor de stad. Het college heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat adequate ziekenhuiszorg moet worden geleverd. Het leveren van - op zijn minst - spoedeisende basiszorg is daarmee onlosmakelijk verbonden.", aldus de verklaring van de Burgemeester en Wethouders. Zij roepen ZGT dan ook op om zich maximaal in te spannen voor het behoud van goede zorg. Het college gaat wederom in gesprek met ZGT en de huisartsen. Ook onder meer de SP-fractie zet zich in voor behoud van het ziekenhuis. Zij noemen het ronduit 'schofferend' hoe het bestuur omgaat met de Hengelose zorg.