Masterphoto
Masterphoto Foto:

Stadsexpositie Palthe Huis geopend

OLDENZAAL - Het Palthe Huis in Oldenzaal heeft de nieuwe stadsexpositie voor het publiek geopend. Voor het eerst zijn alle stadscollecties van het Palthe Huis samen gebracht in één expositie.

Dit moet dan een divers en diepgaand beeld geven van Oldenzaal sinds de Bronstijd. Diverse belangrijke periodes worden uitgelicht, zoals de Tachtigjarige Oorlog. De expositie 'eindigt' rond het tijdperk van de textielfabriken die gebouwd werden in Oldenzaal. De expositie omvat vele historische objecten. Onder meer gerestaureerde items van het voormalige Agnesklooster, maar ook items die opgegraven zijn bij het archeologisch onderzoek op het Plechelmusplein. Het meest bijzondere schilderij uit de collectie, een portret van Joan Gelderman geschilderd door Carel Willink, heeft hier een ere-plek gekregen. Naast de objecten in de tentoonstelling werden ook animaties gemaakt ter ondersteuning. Dit moet alle bezoekers dan een bredere context bieden voor de objecten die zij hier zien.

Monsterklus
Het samenstellen van deze expositie was een grote klus met betrokkenheid van veel organisaties. Zo is een deel van de objecten afkomstig van de lokale archeologische vereniging, die vele objecten van het voormalige Agnesklooster restaureerde om hier tentoon te kunnen stellen voor het brede publiek.

Verbouwing
Het Palthe Huis start in maart met de bouw van de nieuwe entree, een belangrijke stap om het museum nog aantrekkelijker te maken voor een grote groep bezoekers. Tot die tijd is de stadspresentatie te bezoeken van dinsdag tot en met zondag.