Speech

En weer kwam het idee bovendrijven, dat studenten na hun studie in Enschede moeten blijven wonen en werk moeten kunnen vinden. Burgemeester Onno van Veldhuizen kwam nu met de stelling, dat voordat afgestudeerden gaan verhuizen ze met drie werkgevers in de regio zouden moeten spreken.

Dat hoor je vaker, maar waarom zou dat moeten? Elk jaar komen hier enkele duizenden nieuwe studenten naar de UT en het Saxion. Als er niemand vertrekt, wordt het krap vol in de stad. Wij, Margriet en ik, hebben twee dochters. Beiden hebben hier gestudeerd. De oudste dochter is naar haar studie op de UT vertrokken naar Amsterdam, omdat ze daar nog een studie wilde volgen. De ander heeft in Groningen gestudeerd en heeft een tweede studie aan de UT gedaan en woont in Enschede, inmiddels getrouwd.

De oudste werkt over de hele wereld, Thailand, Myanmar, Berlijn, Amsterdam. Toen ik suggereerde, dat als je over de hele wereld kunt werken, dat je dan ook in Enschede kunt gaan wonen, leverde dat een dikke knuffel op met een lief lachje….. Inmiddels woont ze samen met haar vriend in Myanmar en is nu helemaal los gekomen van Twente. En dat kan rot voor papa en mama zijn, maar misschien is het wel goed voor de wereld. Eén ding weet ik zeker; nog geen tien Friese paarden hadden haar hier kunnen houden.

Ik bedoel, het is een natuurlijk iets, dat kinderen zelfstandig worden en hun eigen pad zoeken en dat ze soms weten dat hun toekomst elders ligt en dat ze soms zelf de wereld willen ontdekken. En dat ze dan steeds in een vliegtuig zitten en soms tussen drie orkanen door moeten vliegen en toch veilig landen, je kunt hier ook onder een bus komen. Wat ik jammer vind is dat de UT heeft gezegd niet meer te willen groeien. Op deze manier worden toch de mogelijkheden beperkt.

Dit was trouwens niet het enige onderwerp in de speech, waar ik vraagtekens bij zet. Ik miste de rode lijn. Het was een speech met onbekende elementen. "Boomen en Gloomen", sprak onze burgervader. Ik begrijp hem niet altijd. Dat zal wellicht aan mij liggen. Klopt Enschede is Booming. Maar voor heel veel inwoners is Enschede Glooming. Als je dit weet zet je in omdat te veranderen. Ik zie dit nog veel te weinig. Daar is nog een wereld te winnen. Ook klonk in zijn woorden weemoed door, ook het einde met het citaat van Eberhard van der Laan, de aan kanker overleden Amsterdamse burgemeester.

Schrijven is niet altijd gemakkelijk. Is dat erg? Welnee, ik heb ook wel eens een minder goede column. Soms schrijf ik een tweede, desnoods een derde column. Maar soms heb je daar geen zin in, of tijd voor. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Dat kan een burgemeester ook overkomen.