Afbeelding
Foto:

Nieuwe treinverbinding
tussen Hengelo en Bielefeld

HENGELO - De nieuwe treinverbinding tussen Hengelo en Bielefeld is afgelopen zondag van start gegaan. De nieuwe verbinding is de opvolger van de eerdere Grensland Express. Dit moet bijdragen aan grensoverschrijdende recreatie en werkgelegenheid.

Afgelopen zondag was de eerste dag dat de nieuwe treinen reden tussen beide plaatsen. Voor deze lijn worden acht nieuwe treinstellen ingezet. Deze zijn geschikt voor zowel het Duitse als Nederlandse spoornet.

Opvolger
De treinverbinding is een opvolger van de eerdere Grensland Express. Deze treinverbinding liep van 2010 tot en met 2013 tussen Hengelo en Bad Bentheim, maar werd geschrapt vanwege een tekort aan passagiers. Toen waren er zo'n 600 per dag nodig, met 250 passagiers per dag concreet. De nieuwe verbinding gaat door van Hengelo naar Oldenzaal, vervolgens Bad Bentheim, Rheine, Osnabrück en vervolgens Bielefeld als eindbestemming. De verwachting is dat de uitgebreidere route uiteindelijk voor meer passagiers zal zorgen. Het is voor het eerst dat er een trein tussen Hengelo en Bielefeld rijdt.

Nieuwe treinen
Op het traject gaan acht nieuwe treinen van het type Stadler FLIRT type 3 rijden. Deze zijn ontworpen zodat ze zowel op het Nederlandse als Duitse spoor kunnen rijden door een meerstroomsysteem. De treinen rijden nu eens per uur vanuit Hengelo naar Bielefeld en terug. Op werkdagen is de eerste rit om 06.34 en de laatste vanuit Hengelo om 22.34. In de weekends komt de treindienst later op gang. Op zaterdag is de eerste rit om 07.34 uur, op zondag om 08.34 uur.

Hoge verwachtingen
Gedeputeerde Bert Boerman van de Provincie Overijssel heeft hoge verwachtingen: "Hiermee verbeteren we de bereikbaarheid in het Euregiogebied aanzienlijk. Voor de steden Hengelo, Enschede en Oldenzaal is grensoverschrijdend vervoer van groot belang voor de economische groei en werkgelegenheid. De kennis- en onderwijsinstellingen, zoals de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool, profiteren hier ook van voor de uitwisseling van Nederlandse en Duitse studenten uit de grensregio."