Afbeelding
Foto:

Monumenten in Oldenzaal straks beter herkenbaar

OLDENZAAL - Oldenzaal is een gemeente met een eeuwenoude geschiedenis. Het is dan ook geen verrassing dat er aardig wat mooie monumenten te vinden zijn. Maar: niet ieder monument is echt herkenbaar als zodanig. Daar komt nu verandering in.

Afgelopen dinsdag overhandigde wethouder Trees Vloothuis het eerste monumentenschildje aan het J.W. Racer-huis; één van de oudste woonhuizen in Oldenzaal, gebouwd in 1617. De komende tijd worden monumentenschildjes aangebracht op zo'n 50 Rijks- en gemeentelijk monumenten in Oldenzaal. Het J.W. Racerhuis is zeker niet het oudste pand, zo zijn de oudste delen van de Plechelmusbasiliek gebouwd in de twaalfde eeuw.

Herkenbaar
De Oldenzaalse Monumentenraad nam het initiatief om deze monumenten beter herkenbaar te maken bij het brede publiek. Onbekend maakt immers onbemind, zo is de gedachte. De monumentenschildjes maken mensen nieuwsgierig om de geschiedenis achter zo'n object te kennen. Zowel de Oldenzaalse inwoners als bezoekers worden zo iets meer geattendeerd op het rijke culturele erfgoed dat Oldenzaal siert.

Gratis schildjes
De gemeente zal de monumentenschildjes gratis verstrekken én plaatsen. De Monumentenraad benaderde vorig jaar alle eigenaren van monumenten om hen dit aan te bieden. De Monumentenraad en gemeente zijn blij dat de eigenaren ingegaan zijn op dit aanbod.