Afbeelding
Foto:

Hengelo inspireerde Piet Mondriaan

HENGELO - Piet Mondriaan; één van onze bekendste Nederlandse schilders en een naam die iedereen herkent. Maar wat niet iedereen weet is dat Mondriaan zich ook regelmatig door Hengelo en omgeving liet inspireren. Een geschiedenis die nu beter zichtbaar moet worden door een nieuwe expositie.

Piet Mondriaan (1872-1944) verbleef rond 1907 meermaals in Hengelo. Hij verbleef dan voornamelijk in de toenmalige villa van de familie Hulshoff-Pol aan de Beursstraat. Albert G. Hulshoff woonde hier namelijk; eveneens een bekender schilder. In deze periode maakte Mondriaan bekende werken zoals de 'Rode Wolk' en 'Bos bij Oele', een klein buurtschap bij Hengelo.

Beter zichtbaar
Deze verbintenis tussen Mondriaan en Hengelo is nu beter zichtbaar. Met twee plaquettes aan de gevel van de villa én een nieuwe expositie in het voorportaal. Deze expositie zal op dinsdag 30 januari geopend worden door wethouder Claudio Bruggink. De expositie is mogelijk mede dankzij de gemeente Hengelo en diverse andere partners; waaronder het Gemeentemuseum Den Haag, waar de Rode Wolk en Bos bij Oele te zien zijn.