Afbeelding
Foto:

Opinie: De beste wensen (ook voor kattenbezitters)

De SGP in Kapelle (Zeeland) gaat de strijd aan met de loslopende kat in de gemeente. Het stond in verschillende media te lezen. Als kattenliefhebber heb ik het artikel goed gelezen. "Is het mogelijk wat ze willen", ja dat is mogelijk, maar je moet er wel wat voor doen.

Zolang ik me kan herinneren hebben zowel mijn ouders als ikzelf altijd katten gehad. In het ouderlijk huis hadden we de kat aan een touwtje in de tuin. Er was een mandje waar hij in kon zitten als het ging regenen. Want we waren soms te laat om hem binnen te halen. Zomers kon de kat onder de boom in de schaduw liggen of in de zon, hij kon zijn keuze maken.

Op ongeveer twee meter daar vandaan stond de kattenbak waar hij zijn behoefte in kon doen en het ook deed. Loslopende katten hebben we nooit gehad. Wel is het zo dat de kat soms ontsnapte, dat was wel vervelend. Bij mijn ouders thuis hadden we naast ons en achter ons huis duivenmelkers. Als de achterbuurman aan een vlucht mee deed belde hij even op met de vraag de kat binnen te halen, dat deden we dan ook. Mijn ouders vonden dat beide families recht hadden op dieren die ze graag wilden. Ik kan me niet herinneren dat er in de tijd veel katten gewoon op straat liepen.

Tijdens mijn huwelijk en met de kinderen hebben we ook altijd katten gehad. Ook altijd aan een touwtje in de tuin op het gras. We hadden dezelfde constructie als bij mijn ouders Op het moment hebben we ook een kat, een binnenkat. Hij komt in principe nooit buiten, ook niet aan een touwtje. In de acht jaar dat we hem nu hebben is hij twee keer ontsnapt voor 2 minuten. Een kat moet je leren om op een bak te gaan, dat heb je er toch wel voor over, katten zijn geweldige beesten en fijn om je heen te hebben.

Het vinden van kattenpoep in de tuin, in de zandbak etc. is net zo vervelend, irritant als de hondenpoep die de baasjes op straat, de stoep of grasveld laten liggen. In de uitwerpselen zitten vele ziekmakende bacteriƫn. Maar katten worden niet vergezeld van hun baasjes. Binnen houden dus of aan een lijn in de eigen tuin.

Borbala,
correspondent