Gemeentehuis op zonnestroom
Gemeentehuis op zonnestroom Foto:

Hengelo werkt
aan nieuwe energie

HENGELO - Een gemiddeld gezin in Nederland gebruikt jaarlijks zo'n 3.500 kWh stroom en 1.500 kubieke meter gas. En om dit op te wekken en uit de grond te halen is nog eens veel energie en moeite nodig. Daarom zijn gemeenten zoals Hengelo druk bezig om dit energieverbruik terug te dringen én duurzaam gedrag te stimuleren.

Hengelo heeft sinds eind vorig jaar het 'Actieplan Nieuwe Energie Hengelo 2017-2021. Het plan omvat een grote ambitie: de stad groener maken, de gebouwde omgeving duurzamer maken en gebruik en opwekking van hernieuwbare, duurzame energie te stimuleren. De gemeente kan en doet zelf al veel, maar uiteindelijk zullen inwoners, ondernemers en organisaties het zwaarste werk moeten doen op dit vlak. Gelukkig zien steeds meer mensen al in dat duurzame investeringen belangrijk zijn voor het toekomstige leefklimaat in steden als Hengelo. Zo is er een actief plan om steen te vervangen door groen, maar ook duur wijken straks gasloos aan te leggen en het warmtenet nog duurzamer te maken. De gemeente werkt samen met lokale ondernemers en inwoners aan innovatie en verduurzaming en vergroening. Zo zorgen ze voor minder fijnstof in de stad en dragen we ons steentje bij om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Doelen
De Hengelose doelen zijn uiteindelijk een twee procent jaarlijkse energiebesparing, 40 procent van de bestaande koopwoningen opwaarderen naar energielabel B en uiteindelijk in 2050 een volledig energieneutrale stad te realiseren.

Klimaatadaptatie
Naast maatregelen voor energiebesparing werkt Hengelo tegelijkertijd aan klimaatadaptatie. Oftewel, het inspringen op de extremere schommelingen in het weer die we nu al zien. Zo is veel regen in een korte tijd een groot probleem. Hevige buien zorgen ervoor dat rioleringen overbelast kunnen raken. Door rioolverzwaringen te combineren met de herinrichting van openbare ruimte en het innovatief benutten van de Hengelose beken, zorgt de gemeente ervoor dat Hengelo zo goed mogelijk wordt voorbereid op klimaatverandering. Ze stimuleren de aanleg van groene daken, we werken aan maatregelen om regenwater af te koppelen van het riool en ze betrekken inwoners bij het vergroenen van de stad. Goed tegen wateroverlast én voor een een gezondere omgeving.