Burgemeester Schouten leest voor
Burgemeester Schouten leest voor Foto:

Voorleesexpress op
zoek naar vrijwilligers

OLDENZAAL - De Nederlandse taal beheersen is van groot belang voor de toekomst. Zonder de taal eigen te maken hebben mensen een somberder toekomstperspectief en bleven er deuren gesloten voor ze. Daarom zet de Voorleesexpress zich in om laaggeletterdheid en taalachterstanden tegen te gaan en de Nederlandse taal eigen te maken bij iedereen. Hiervoor zijn zij op zoek naar vrijwilligers.

Vooral voor kinderen is het belangrijk dat een taalachterstand op tijd wordt opgemerkt. Het niet begrijpen van de lesboeken heeft invloed op de leerprestaties op school. Daarom wil men een taalachterstand bij jongeren zo snel mogelijk verhelpen. De bibliotheek draagt hieraan z'n steentje bij met de Voorleesexpress. Slechts 15 minuten per dag voorlezen helpt een kind al met het verbeteren van de taalvaardigheid. Vrijwilligers van de Voorleesexpress bezoeken gezinnen thuis om de kinderen voor te lezen. Hierdoor breiden kinderen hun woordenschat uit en verbeteren hun taalvaardigheid op plezierige wijze. Ook worden ouders gestimuleerd om samen met hun kinderen te lezen.

De Voorleesexpress is een landelijk project dat altijd zoekt naar nieuwe vrijwilligers. Liefhebbers van boeken en de Nederlandse taal zijn welkom om hun interesse te delen. Samen kunnen ze de taalachterstand van jongeren tegen gaan en ze een beter toekomstperspectief bieden. Bibliotheek Oldenzaal zoekt momenteel naar enthousiaste vrijwilligers die vanaf het voorjaar van 2018 wekelijks gezinnen willen bezoeken voor de Voorleesexpress. Een voorleesseizoen duurt een half jaar. Tevens zoeken ze naar coördinatoren. Zij begeleiden gedurende een seizoen vijf gezinnen en hun vrijwilliger. Zo wordt toegezien op de ontwikkeling van de taalvaardigheid van jongeren en hoe hierbij meer winst te behalen is. Maak jij je graag sterk voor de taalontwikkeling van jongeren in jouw buurt en wil je je steentje bijdragen? Meer informatie en aanmelden als vrijwilliger kan via www.voorleesexpress.nl.