Afbeelding
Foto:

Gemeente Hengelo doet stenen vlaktes in de ban

HENGELO - De gemeente Hengelo wil een einde maken aan de zee van steen in de stad. Door voortschrijdend inzicht en klimaatverandering is duidelijk dat veel steen in de openbare ruimte een aantal nadelige gevolgen heeft.

De afgelopen jaren is duidelijk dat klimaatverandering een impact heeft op de mate van regenval in ons land. Er zijn drogere periodes, maar navenant ook periodes waarin steeds meer regen valt in een zeer korte periode. Dit regenwater kan maar moeilijk weg als er overal steen ligt, met kans op wateroverlast als gevolg. Dit fenomeen was de afgelopen tijd goed zichtbaar, als gevolg van de grote regen- en sneeuwval. Er zijn daarom ook al meerdere projecten in Nederland en lokaal om al dit steen wat terug te dringen, met het oog op toekomstige verergering van deze verandering. Inwoners spelen hier een belangrijke rol in.

Steenbreek
De gemeente Hengelo sluit zich nu aan bij de landelijke 'Operatie Steenbreek'; een pakkende titel. Deze campagne is er op gericht om met name gewone inwoners te bewegen om het steen weg te halen uit hun tuin en weer te kiezen voor meer groen. Veel mensen kozen de afgelopen decennia voor een stenen tuin vanwege het lage onderhoud, maar dit blijkt nu problematisch te worden. In een betegelde tuin stroomt 85 procent van hetregenwater direct naar het riool, wat simpelweg niet berekend is op al deze regenval in een eer korte periode. Een tuin met minder groen is ook minder aantrekkelijk voor volgens, bijen en vlinders, wat weer nadelig is voor de biodiversiteit.

Tijd voor actie
Wethouder Marcel Elferink hoopt dat de gemeente inwoners enthousiast kan maken om na te denken over meer groen. In Nederland hebben we ongeveer 56.000 hectare aan tuinen, waardoor zelfs een kleine omschakeling bij inwoners voor een merkbare verbetering moet zorgen. Jaarlijks valt in Nederland 432 miljoen kubieke meter water; als 10 procent van de tuinoppervlakte minder steen krijgt, komt zo'n 32.3 miljoen kubieke meter water minder in het riool. De gemeente gaat diverse acties en campagnes voeren dit jaar, mede gesteund door lokale groene partners. Meer informatie is al te vinden op www.operatiesteenbreek.nl