Afbeelding
Foto:

Hulpdiensten hopen
op veilige jaarwisseling

HENGELO - Dit is al weer de laatste krant van het jaar 2017. De volgende editie beginnen we al weer met frisse tegenzin aan het jaar 2018. Wij hopen natuurlijk dat alle lezers de jaarwisseling veilig en gezellig door komen. Maar ook de Twentse hulpdiensten hopen op een goed verloop zonder incidenten.

De afgelopen jaarwisseling verliep goed in Twente. Brandweer, politie en geneeskundige diensten hadden in de nacht van 2016 op 2017 een relatief rustig verloop in vergelijking met de jaarwisseling ervoor. De brandweer moest wel een kleine 100 keer uitrukken voor kleine brandjes, met name brandende containers en groen als gevolg van vuurwerk. De politie had wel wat meer werk, in het uitgaansleven in de grotere steden Enschede, Hengelo en Almelo waren natuurlijk veel mensen op de been, maar zelfs vergeleken met een normale zaterdagnacht was het een mooi verloop. Een jaarwisseling om trots op te zijn dus. De gemoedelijkheid in Hengelo is een voorbeeld voor grotere steden waar dit soort festiviteiten niet zelden uit de hand lopen. Ook de gemeente Hengelo was tevreden.

Gewonden
Voor 78 Twentenaren begon het nieuwe jaar slecht; zij kwamen bij het ziekenhuis en de huisarts terecht met letsel als gevolg van vuurwerk. Gelukkig beschikt Enschede over een goed ziekenhuis om eventueel ernstiger letsel te behandelen. De hoop is dat het aantal slachtoffers in ieder geval nog wat ver af zal nemen deze jaarwisseling. Veilig afsteken en het dragen van een veiligheidsbril voorkomt al veel leed. Van nature zorgt vuurwerk voor letsel aan met name het hoofd en handen, wat met veiligheidsmaatregelen dus goed te voorkomen is. Ook voor kijkers is dit belangrijk. Op de Twentse scholen werd al veel voorlichting gegeven over veiligheid en de regels voor afsteken van vuurwerk.

Handen af
Net als voorgaande jaren zal geweld tegen hulpverleners streng bestraft worden, zeker wanneer het gaat om fysiek geweld of het belagen van hulpdiensten met vuurwerk. De Veiligheidsregio Twente is zelf voorstander van een vuurwerkverbod, ook vanwege het risico voor de afstekers, omstanders en potentiƫle risico's voor hulpverleners. Vooralsnog zit een geheel verbod er niet in, maar de hoop is wel dat mensen dit zelf wat beter in de hand houden.