Afbeelding
Foto:

Column Yarden: 'Vlinders'

Bij de deurbel hing een naambord in de vorm van een vlinder. De deur werd geopend en ik keek in de ogen van het verdrietige echtpaar die net hun veel te jonge zoon hadden verloren.

We namen plaats aan tafel en de moeder begon te vertellen over haar zoon, Toine.
Hun zoon was geboren met een beperking maar desondanks een vrolijke jongen die erg lief en sociaal was. Toine kon enorm genieten van de natuur en dan vooral van vlinders, die waren zijn favoriet. Tot een jaar geleden verzorgden ze Toine nog thuis maar deze zorg moesten ze tot hun grote verdriet uit handen geven. In het gezinsvervangend huis werd hij liefdevol verzorgd. Zijn ouders kwamen bijna elke dag bij hem en namen hem af en toe een middagje mee naar huis. Thuis deed hij niets liever dan vlinders bewonderen in de tuin of hij zat de hele middag met een boek op schoot met de foto's van de meest prachtige vlinders. Hij was dan volkomen gelukkig.

De uitvaart kreeg, zo besloten we aan tafel, een thema. Natuurlijk was het thema vlinders. Bij elke rouwkaart die werd verzonden, voegden we een tekening toe van een vlinder. Men kon dan op hun eigen manier, met verf, viltstiften, potloden of wasco, de vlinder inkleuren. We vroegen in de rouwbrief of de genodigden de ingekleurde vlinders mee wilden nemen naar de condoleance.

We namen de kunstwerken in ontvangst, de één nog mooier als de ander en aan het eind van de condoleance plakten we ze samen op de kist van Toine. Hij was nu omringd door vlinders met de meest prachtige kleuren. De medebewoners van Toine hadden grote, bonte vlinders gemaakt en deze op een stok bevestigd. Tijdens de afscheidsplechtigheid stonden alle stokken met de bont gekleurde vlinders in een grote stevige pot.

Alle gekleurde vlinders op de kist gingen mee met Toine. De vlinderstokken namen de ouders mee naar huis, als prachtige lieve herinnering aan hun bijzondere lieve zoon.

De columns van Rita en haar collega's zijn gebundeld in een boekje,'Bijzondere verhalen over afscheid', hiervan is een tweede uitgave verschenen. Deze tweede bundel kunt u gratis bestellen door een email met uw adresgegevens en de code HVH te zenden aan bedrijfsbureau.hengelo@yarden.nl.