Afbeelding
Foto:

Sportief integreren
in Oldenzaal

OLDENZAAL - Er wordt al fanatiek deelgenomen aan het project Sportief Inburgeren in Oldenzaal. Dit project heeft als doel om de nieuwe Nederlanders die hier wonen beter te laten integreren in de maatschappij. Want, zo is de gedachte, sport verbroedert en is niet cultuur- of religie-gebonden waardoor iedereen naar zijn of haar vermogen mee kan doen. Daarnaast is sport ook gewoon gezond en een leuke manier om kennis te maken met teamwork.

In september begon een groep van 19 statushouders met dit project, waarbij zij twintig weken lang kennis maken met sporten op de dinsdag- en donderdagochtend. Zij doen dit bij vijf verschillende verenigingen. Afgelopen donderdag nam wethouder Rob Christenhusz een kijkje bij dit project, een samenwerking tussen de gemeente, FC Noaber en Scoren in de Wijk. "Leuk om te zien en het enthousiasme spatte er vanaf!", aldus een enthousiaste wethouder Christenhusz. Momenteel maken de deelnemers kennis met de mooie hockey-sport, wat voor velen een geheel onbekend fenomeen was tot nu toe.

Inburgeren
De groep deelnemers is afkomstig uit Eritrea en Syriƫ; landen die natuurlijk vrij anders zijn dan Nederland qua taal, cultuur en levensvisie. Toch is ook sport een geliefd iets in deze landen, waardoor dit een mooie manier is om diverse doelen te bereiken. Door het leuke van sport en bewegen te combineren met het nuttige - het leren van de taal en omgangsvormen - moeten zij sneller integreren. De gemeente is blij dat ook de lokale sportverenigingen zich op deze manier in willen zetten om dit tot een succes te maken. Nu maakte de groep dus kennis met hockey bij Bully, maar ook Quick Tennis, VV Oldenzaal, ZVV De Esch en Quick '20 doen mee.

Sport en meer
Naast sport kunnen de deelnemers ook op andere manieren kennis maken met de vereniging, bijvoorbeeld door hier wellicht als vrijwilliger aan de slag te gaan of werkervaring op te doen. Na deze 20 weken kunnen deelnemers een keuze maken om aan de slag te gaan bij een sportvereniging. De vereniging zorgt dan voor de opvang en begeleiding van de deelnemer. In maart start de volgende groep. In totaal zullen in twee jaar tijd vier groepen mee gaan draaien binnen het project.

Foto: Rob Christenhusz